"Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните преговори между ЕК и България, които са препоръчвали на страната ни да вкара и други енергийни играчи на пазара. Последната им препоръка е била да дадем на други, които имат повече опит с това, да управляват газопреносните ни тръби", посочи енергийният експерт Васко Начев в студиото на bTV.

Европейската комисия ни глоби с 77 млн. евро заради блокиране на достъпа на конкуренти до газовата инфраструктура в България, което е в нарушение на правилата на ЕС.

Христо Казанджиев от Българския енергиен форум коментира, че причините да се стигне дотук, е неспазването от страна на българските мениджъри и министерствата на Закона за енергетиката в България и правилата на ЕС от 2007 г. насам.

"Това, което стана през 2010 г. е, че съвсем съзнателно топ мениджърът на "Булгартрансгаз" спира достъпа самоволно, въпреки препоръката от КЕВР. Тогава "Овергаз" съвсем в правото си обжалва пред ЕК, което провокира едно наказателно производство срещу България. България търпи последствията от една престъпна безотговорност на топ мениджъри на корпоративно и на правителствено ниво", заяви Христо Казанджиев

През лятото на тази година парламентът единодушно даде да се разбере, че ние под никаква форма няма да влезем в извънсъдебно споразумение и ще защитаваме националните интереси, каза още Васко Начев. По думите му обаче това е довело до наложената санкция от 77 млн. евро. Според него ако сега ги попитаме обаче, те ще се оправдаят, че така е трябвало да приватизират 51% от "Булгартрансгаз", а не само 21% както се говореше първоначално. "Ако нашите условия на пазара бяха такива, че повече от един играч да използва газопреносната система, нямаше да има и 1% предложение за приватизация", каза експертът.

Христо Казанджиев подчерта, че 20% приватизация на "Булгартрансгаз" нямаше да означават, че то става частно дружество, а напротив - щеше да има един външен независими инвеститор, който да упражнява контрол над дружеството.

И двамата посочиха, че нашата газопреносна система не работи по пазарни правила. "Съвсем съзнателният отказ на достъп до гразопреносните тръби сега ще ни струва 77 млн. лв., а исканията на "Овергаз" ще бъдат удовлетворени. Печелят всички тези, свързани с печеленето на обществени поръчки в енергетиката", каза Казанджиев.

 

Към сегашния момент никой не задава въпроса къде са парите, инвестирани в компанията изпълнител на "Южен поток" у нас. Сега се готви същото безконтролно източване на 2 млн. около прокарването на тръба от Турски поток през наша територия, каза експертът.