ЕС трябва да ускори прилагането на Европейската зелена сделка, ако иска да постигне климатична неутралност до 2050 г. Това е записано в нов ключов доклад, който бе представен сега. Първият доклад на новосъздадената Европейска обсерватория за неутралност на климата (European Climate Neutrality Observatory) предоставя оценка на 13 градивни елемента, считани за съществени за постигане на целите на ЕС за декарбонизация - в области, вариращи от индустрията и мобилността до управлението и външната политика.

Но въпреки че всички мерки, въведени в рамките на Европейската зелена сделка, вървят в правилната посока, те не са достатъчни за постигане на целите на ЕС в областта на климата, се казва в доклада на германския Екологичен институт, съобщава Euractiv.

"Нашите констатации служат като сигнал за събуждане, че ЕС трябва да действа по-бързо и също така спешно да надгради своите процеси за събиране на данни и наблюдение на напредъка, така че да не летим сляпо, докато поемаме всеобхватното предизвикателство да се трансформираме към климатично неутрално общество", обяснява Ейке Карола, водещ автор на доклада и старши сътрудник в Екологичния институт. Според нея дългосрочното планиране, ефективният мониторинг и целенасочените политически интервенции са ключови за успешния преход към неутрална по отношение на климата икономика.

Освен електричеството и политическото управление, които се представят най-добре в анализа, напредъкът в другите градивни елементи се счита за "твърде бавен" или "прекалено бавен".

Сред тях са технологиите за складиране на въглероден диоксид ( carbon dioxide removal (CDR), които не са достигнали желания промишлен мащаб. Финансирането за действия в областта на климата също е недостатъчно. Източник на безпокойство е и недостатъчното адаптиране към климатичните промени.

3eNews