Кризата и инфлацията са оскъпили разходите ни по празниците с повече от 7% в сравнение с последната година, обобщава БНР. А често празничното настроение ни подтиква към емоционални, неразумни харчове - как да ги избегнем?

Първо правило - парите са за харчене, но през планирането на бюджета.

"Правейки редовен анализ на нашите харчове, да следим дали спазваме този бюджет", съветва финансистът-анализатор от портала "Моите пари" Йордан Генов и допълва: "Да избягваме местата, в които знаем, че можем да направим такава емоционална покупка. Любимият магазин, любимият шопинг-център, да отидем с конкретна сума пари, за да знаем, че няма да изхарчим повече. Когато правим покупка, да се запитаме дали правим тази покупка емоционално. Ако отговорът е "да", да отложим тази покупка. Ако отложим тази покупка с ден или два, ние няма какво толкова да загубим. Тогава ще разберем дали тя е емоционална, защото когато вече не сме под влияние на тази емоция, ние можем да вземем по-трезво решение".

И задължително, пазаруване по списък, сравняване на цените в търговските обекти и по възможност без покупки в последния момент.