Най-вероятно АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, а просто кражбите ще продължат както и в предишния период. Това, че не е необходима, се доказа от множество доклади на известни институции, показа се и от т.нар. доклад на БАН. Ако прочетете заключителната част, ще видите, че ясно е казано, че в най-реалистичния вариант България няма нужда от нови мощности до 2040 година със запазен потенциал за огромен износ". Това каза енергийният експерт проф. Георги Касчиев за БНР.

Той посочи, че НЕК ще участва в проекта и ще се наложи да инвестира допълнително: "Колко може да участва НЕК? От това, което са заявили, най-много могат да докажат 1,5 млрд., освен това държавата трябва да изгради мрежата за присъединяване - 1,330 млрд. Това е доказателство колко лъжи се казват. Държавата минимум трябва да участва със 7 млрд. лева в строежа на АЕЦ "Белене". Смятам за почти национално предателство да се канят чуждестранни инвеститори преди да се реши въпросът с крайното съхранение на отработеното гориво, както от АЕЦ "Козлодуй", така и от бъдещата централа. Сега няма никаква регулаторна рамка. Това хранилище, само за "Козлодуй", по сегашните данни ще струва 4,5 млрд. лв. За да побере и "Козлодуй" и бъдещата централа - около 7,5 млрд. Така че нашето правителство се опитва да спести на чуждестранния инвеститор около 3 млрд.", смята експертът.

Сеизмичният риск на площадката на АЕЦ "Белене" е извън всякакво съмнение, подчерта още проф. Касчиев: "Той не се оспорва. Известни са две големи земетресения, които са имали разрушителни въздействия върху района. Едното е 1892 година, второто е 1977 година във Вранча. Специално за последното земетресение в град Свищов, който е на около 10 километра от площадката, се срутват два блока, една трета от къщите са повредени и има 120 души жертви. След като се изясняват причините и последствията от земетресението, през 1983 година руската страна официално предлага поради високия сеизмичен риск тази площадка да се изостави".

В проекта АЕЦ "Белене" са предвидени всички сеизмични рискове, заяви категорично изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев.

Георгиев беше категоричен, че проектът е осъвременен: "Проектът е напълно осъвременен. Той е поколение 3+ с всички включени в него системи за безопасност - пасивни, активни. От тази гледна точка ние като хора, които се занимаваме, експлоатираме съоръженията и в "Козлодуй", надявам се и тези в "Белене", нямаме опасения. Това, което искам да кажа, е, че решението за този проект е политическо и винаги е било такова. Решенията, свързани с ядрената енергетика, са политически".

Според него вложените пари в проекта ще се върнат десетократно: "Такъв проект няма еквивалент в България. И, ако държавата е една фирма, която иска да печели, това е една уникална възможност. Държавата трябва да се върне към варианта с 51%".