Новият еврокомисар по търговията ирландецът Фил Хоган пожела да бъдат преразглеждани определен брой теми, по които има несъгласие в търговските отношения между ЕС и САЩ, предаде Ройтерс. Той иска това да стане на първата му среща с неговия американски колега през януари, предаде Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп наложи нови мита върху европейските стомана и алуминий през 2018 година. Тази година Световната търговска организация разреши на САЩ да обложат с мита европейски стоки за 7,5 милиарда долара заради субсидиите за Еърбъс (Airbus). Вашингтон заплашва и да вземе по-целенасочени мерки срещу Франция заради проекта й за облагане на дейностите на онлайн гигантите.

Хоган, който пое новите си функции този месец, е разговарял преди Коледа с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, съобщи в. "Айриш таймс", позовавайки се на изявления на еврокомисаря.

Хоган заяви пред вестника, че с американския си колега са се договорили да се срещнат в средата на януари във Вашингтон, за да обсъдят напрежението в отношенията между ЕС и САЩ.

Ще настоявам отново за преразглеждане на търговските отношения по въпроси като митата върху стоманата и алуминия и заплахата от американски мита в отговор на облагането на онлайн гигантите в Европа, добави еврокомисарят.

На теория европейците и американците полагат усилия да постигнат споразумение, целящо да премахне бариерите пред вноса между тях, но няма напредък в дискусиите по въпроса за селскостопанските стоки. Вашингтон настоява земеделието също да е част от преговорите, но Брюксел изключва такъв вариант, отбелязва Ройтерс.