Министърът на финансите Асен Василев е получил уверение в подкрепата на Европейската комисия и Европейската централна банка за приемане на България в еврозоната, съобщават от МФ.

Василев бе на работно посещение в Брюксел, където проведе среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис и с комисаря по икономика Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка.

На срещата представителите на комисията и ЕЦБ са изразили пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната. През декември България ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото на срещата на Еврогрупата. 

В Брюксел Василев участва в редовното месечно заседание на Съвет "Икономически и финансови въпроси" на ЕС. Министрите са обменили мнения по икономическите последици от руската агресия срещу Украйна.

България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа подкрепа, която трябва да бъде обвързана с осъществяването на конкретни реформи от нашите украински партньори, което ще подпомогне и процеса на евроинтеграция на страната, посочиха от финансовото министерство. 

Съветът е обсъдил актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и прие решения за изпълнение и одобряване на изменените планове за възстановяване и устойчивост, представени от Австрия, Дания, Швеция и Литва.

До края на 2023 г. се очаква постепенно всички 27 държави членки да представят изменения на националните си планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по REPowerEU, както и да отчетат актуализираното разпределение на средствата по Механизма.

Проведена е и среща с министъра на финансите на Белгия Винсент Ван Петегем, който ще председателства заседанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 г. С него също е бил обсъден календарът, свързан приемането на България в еврозоната.