Европейската комисия изрази днес готовност да отговори бързо, ако САЩ наложат нови мита за вноса на автомобили от Европа.

Тази седмица търговските министри от ЕС ще заседават в Букурещ и вероятно ще обсъдят въпроса, уточни в отговор на въпроси на пресконференция говорител на ЕК.

Той отбеляза, че засега комисията продължава да работи в светлината на общото изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от миналото лято. Тогава след среща във Вашингтон Тръм и Юнкер заявиха, че ще положат усилия "за премахване на митата, нетарифните пречки пред търговията и субсидиите за промишлените стоки, с изключение на автомобилите".

На конференцията по сигурността в Мюнхен в събота германският канцлер Ангела Меркел нарече "потресаващо" очакваното решение САЩ да определят внасяните европейски автомобили като заплаха за националната сигурност. Според публикации в медиите основанието за подобно действие би било, че европейският внос отслабва индустрията на САЩ.

Говорител на ЕК днес не коментира посоченото основание. Той отбеляза, че докладът, в който изглежда е записано подобно обяснение, е изготвен след разследване на търговското министерство на САЩ и е поверителен.