Службата за управление на Суецкия канал е започнала дрегиране, за да удължи втората линия, позволяваща двупосочен трафик в южната част на канала, близо до мястото, където през март огромен контейнеровоз заседна за шест дни, предаде Ройтерс.

Службата съобщи по-рано тази седмица, че планира да удължи с 10 км втората линия, която бе открита през 2015 година. Това ще увеличи дължината й до 82 км. Същевременно участъкът в южния край на канала, където лентата е само една, ще бъде разширен и удълбочен.

Работата започва след нареждане на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси "незабавно да почне прилагане на предложения план за развитие и да се въведе график за завършването му възможно най-скоро", допълни службата днес.

Засядането на 440-метровия контейнеровоз "Евър Гивън" в южната секция на канала между 23 и 29 март забави преминаването на стотици кораби по водния път и наруши световната търговия.

"Евър Гивън", все още натоварен с хиляди контейнери, е задържан в Голямото горчиво езеро в средата на Суецкия канал, докато се води спор по искане за компенсация заради инцидента между службата по управление на канала и японската компания собственик.