Една трета от анкетираните руснаци заявяват, че се смятат за работохолици, най-вече заради мисълта за работа след работно време и извънреден труд и през почивните дни. За това свидетелстват резултатите от проучване на "Работа.ру", цитирани от ТАСС и БТА.

В проучването са участвали повече от 3000 икономически активни руснаци от всички региони на страната.

"Според проучването една трета от анкетираните в Русия (33%) се смятат за работохолици, 48% от време на време се замислят за своя работохолизъм, а 19% са твърдо убедени, че не са", гласят резултатите от проучването.

Сред причините, поради които се смятат за работохолици, най-популярна е тревогата за работата извън работно време - 50% от анкетираните страдат от това. Четиридесет и четири процента от тях твърдят, че постоянно работят повече от осем часа на ден, а всеки четвърти (24%) работи и през почивните дни.

14% признават, че пишат и се обаждат на колеги по въпроси, свързани с работата, извън работното място, 13% казват, че управляват няколко проекта едновременно, а равен брой от анкетираните са тревожни и нервни, когато не работят. 12% казват, че не знаят как да се отпуснат и да релаксират.

По-малко популярните причини да се диагностицират като работохолици са липсата на хобита, несвързани с работата (9%), няколко работни места извън основната работа (8%) и липса на интерес към живота извън работата и неумението за намиране на занятие (7%).