Изключително е важно да работим за засилване на мерките за адаптация към климатичните промени, посочиха панелистите в дискусията ClimateAdaptionforResilience в рамките на Световния икономически форум в източношвейцарския град Давос (World EconomicForum, Davos), който за първи път в историята се провежда онлайн от 25 до 29 януари. За първи път се случва още нещо уникално, панелът съвпадна със закриващата сесия на ClimateAdaptationSummit 25-26 януари в Амстердам, Холандия. Участниците в двата форума се обединиха в глобалната цел да работят за спешна адаптация към климатичните промени.

Повече от 10 трилиона долара дадоха държавите за справяне с кризата и много от тях не бяха включили климатичните промени в своите планове за възстановяване, а това е единственото умно нещо, което може да направим, коментира в закриващата сесия на ClimateAdaptationSummit премиерът на Холандия Марк Руте.

Всички страни трябва да знаят, че 1 долар, вложен в адаптация се възвръща два-три пъти, коментира по време на дискусията ClimateAdaptationforReselience в рамките на Световния икономически форум, АлокШарма, президент на 26 конференция на страните (26th Conference of theParties), Обединеното кралство. Затова той препоръча да се повишат мерките за адаптация. Според Шарма, световните лидери са се обединили за още по-бързо постигане на адаптацията към климатичните промени в развиващите се страни.

100 милиарда долара са отделени за финансиране на адаптацията в Европа, но те ще бъдат ефективни ако работим заедно, пазим хората и природата, както и икономиката, обясни почетният председател на глобалната комисия по адаптация ФейкеШийбесма (FeikeShijbesma, HonoraryChairmen, Royal DSM, GlobalCommissiononAdaptationCommissioner). Финансирането не проблем, въпросът е конкретните мерки да са работещи и ефективни в страните, допълни той.

Постигането на икономика с нулеви емисии е изключително предизвикателство, посочи ДоминикУорей, управляващ директор на Световния икономически форум.

3е-news.net