Бъдещият президент на САЩ Джо Байдън номинира Джина Раймондо, губернатор на щата Роуд Айлънд, за министър на търговията, синдикалистът Марти Уолш, кмет на Бостън, за министър на труда.

Байдън посочи Исабел Гусман, бивш служител в администрацията на Барак Обама, за ръководил на агенцията, която отговаря за малките и средни предприятия, предаде Франс прес.

"Избраният президент Джо Байдън определи 24 членове на кабинета си, който е най-пъстрият в американската история", се отбелязва в комюникето на новоизбрания държавен глава на САЩ.

Байдън вече представи в началото на декември част от икономическия си екип, в който привлече основно жени, хора от малцинствата и бивши служители от ерата на Обама.

Той определи емблематичната Джанет Йелън, бивш президент на централната банка на САЩ, за бъдещ министър на финансите.

"Те (хората в екипа му) споделят убеждението ми, че средната класа е изградила тази страна, а синдикатите са изградили средната класа", заявява Байдън в комюникето.

Задачата на новия екип ще бъде да изведе САЩ от "най-тежката криза с безработицата за последния близо един век и да подкрепи малките предприятия, както и да подсили синдикатите".

Пандемията от Ковид-19 предизвика през пролетта най-тежката криза от 1929-а и милиони американци изгубиха работата си или останаха на съкратено работно време.

Ако номинацията й бъде утвърдена, Джина Раймондо ще оглави връзките между правителството и компаниите. В това си качество тя ще наследи трудни проблеми като търговските войни, водени от администрацията на Доналд Тръмп, и регулирането на дейността на технологичните гиганти.

Марти Уолш ще бъде първият синдикалист начело на министерството на труда в САЩ от близо 50 години, ако бъде утвърден. Той ще трябва да се заеме с условията на труд, по време когато пандемията преобръща трудовите навици в компаниите, отбелязва Франс прес.