Поздравявам България за изключителния напредък по отношение на сигурността и диверсификацията на доставките на енергия, каза Джефри Пайът, помощник секретар по енергетиката в Държавния департамент на САЩ, при откриването на конференцията "EXPLORE U.S." в София.

Форумът се организира от Американската търговска камара в България, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (МСП). На събитието присъстваха министрите на икономиката, на иновациите и растежа и посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Пайът: Инвестираме в мащабна трансформация на енергетиката

Американският гост припомни, че у нас са стартирали дейности за диверсификация на доставки на природен газ и за газови връзки със съседните държави. Постигането на независимост от руския газ е свързано с непровокираното нашествие на Русия в Украйна и оттам последвалите проблеми с доставките на природен газ, каза Джефри Пайът.

Президентът Байдън и САЩ помагат на Европа да решава глобалните проблеми за енергетиката, свързани с нашествието на Русия в Украйна, заяви още той.

Голямата новина за САЩ е, че трансформацията на икономиката е не само заради нахлуването на Русия в Украйна, но и за цели, свързани с изменението на климата, каза Пайът. За трансформацията на енергетиката се заделят 37 млрд. долара за 10 години.

Отделно има законопроект за промяна на енергийната инфраструктура на стойност 500 млрд. долара. Ще се търси мащабна трансформация на енергетиката и внедряване на иновации. Говорим за енергия от вятър и слънце, и други мерки за трансформиране на енергетиката на САЩ, посочи Пайът.

Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и Зеленият пакт в ЕС също са много важни за мащабната енергийна трансформация, добави Пайът.

САЩ имат капацитет за износ на природен газ, а президентът Байдън се насочи към съживяване на икономиката, за модернизация и за повече чиста енергия, и тук иновациите са ключови, каза той.

Има възможности за стратегическо партньорство на САЩ и България в енергетиката и с нетърпение очаквам да чуя как може да се използват, за да надмогнат предизвикателствата, свързани с цените на енергията, каза Джефри Пайът.

Международна конференция "EXPLORE U.S.". Никола Стоянов, Джефри Пайът, Александър Пулев, Бойко Таков

Снимка: БТА

В изказването си министърът на иновациите и растежа Александър Пулев каза, че  България е европейска и демократична държава - посоката е ясна и САЩ са естествен стратегически партньор за нашата икономика.

Пулев: Да покажем инвестиционна подготовка

От 2005 годна сме сертифицирали над 20 приоритетни проекта на САЩ за 4 млрд. лева, създадени са над 3500 работни места. Работим по още четири проекта с американски спонсори, с които се надяваме да отворим 1000 работни места за високотехнологични специалисти, каза Пулев. Имаме нови процедури за ускоряване на процеса на сертифициране на проектите, добави той.

През втората половина на август внесохме в Европейската комисия Оперативната програма "Конкурентоспособност и иновации" и за рекордно кратък срок получихме одобрение от Брюксел за нея. Програмата е с бюджет 3 млрд. лева за иновации и за експортен потенциал, каза Пулев.

Имаме стратегически диалог със САЩ и с други партньори. В момента съм национален координатор на инициативата "Три морета" и имахме интересни разговори с американските партньори с фокус киберсигурност", каза още Пулев.

Българският бизнес има какво да даде за това сътрудничество, като покажем инвестиционна подготовка, и че можем да бъдем качествени партньори, добави министърът на иновациите и растежа.

Стоянов: САЩ са в топ 6 на инвеститорите у нас

Българският износ за САЩ бележи ръст от 50 на сто през 2021 г., на свой ред информира служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Министърът подчерта, че САЩ са не само един от най-големите пазари в света, но и сред най-конкурентните. Щом българските компании успяват да се развиват там по този начин, това само говори за качеството на техните продукти и качеството им като компании, допълни той.

Стоянов цитира данни на Американската търговска камара в България, според които САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес у нас.

Икономическият министър окуражи деловите среди на САЩ и България да инвестират в двете страни. Проучете България, инвестирайте тук, елате в България, защото българските таланти може да са именно това, което ще гарантира растежа ви и утре, в тези времена на криза, обърна се министърът към представителите на бизнеса на САЩ. Той посъветва българските компании да бъдат смели и да се възползват от услугите на Агенцията за малките и средните предприятия и на българските търговски аташета. Погледнете на влизането на пазара в САЩ като реалност, а не като мечта, призова министърът българските делови среди.

Таков: Българският бизнес има място в САЩ

Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков съобщи, че след няколко дни ще има търговска мисия до САЩ с участието на 9 български компании от финтех сектора, които ще посетят едно най-големите изложения там.

Българските компании имат място на американския пазар, те вече са го намерили - до голяма степен някои от тях, допълни Таков по време на международната конференция "EXPLORE U.S." Форумът е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, посолството на САЩ и Американската търговска камара в България.

По думите на Таков експортът не е "ракетна наука", но е комплекс от знания, информация, умения и особено познания за спецификите на различните пазари. Ние имаме качествена продукция, понякога проблемът ни е как да навлезем на съответните пазари, изтъкна изпълнителният директор на Агенцията за малките и средните предприятия и допълни, че това е и една от целите на днешния форум - да предостави на бизнеса практически познания.