Управникът на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум обяви днес национална програма за програмисти, насочена към създаването на 1000 технологични компании и увеличаване на инвестициите в стартъпи от 1,5 млрд. дирхама (408 млн. долара) до 4 млрд. дирхама (1 млрд. долара), предаде Ройтерс.

Програмата, която е в сътрудничество с Гугъл (Google), Майкрософт (Microsoft), Амазон Ей Дабълю Ес (Amazon AWS), Сиско (Cisco), Ай Би Ем (IBM), Ейч Пи И (HPE), ЛинктИн (LinkedIn), Нвидиа (Nvidia) и Фейсбук (Facebook), цели да бъдат обучени 100 000 програмисти и създадени технологични компании, които да излязат на световния пазар.

"Новата програма е нова стъпка към утвърждаване на дигиталната ни икономика. Светът бързо се променя и бързорастящата дигитална икономика ще създаде нов тип работни места", заяви шейхът в туит.

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум положи огромни усилия да промени образа на емирството. Дубай се превърна от едно прашно и зависимо от петрола място в пустинята в модерен и богат център за бизнес и туризъм. Успехът на неговата програма за изследване на Марс се превърна във водеща световна новина.

71-годишният милиардер, който от 2006 година е и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, обаче привлече и  негативно внимание заради съдбата на собстветната му дъщеря - принцеса Латифа бинт Мохамед ал Мактум.