Инвеститорите изтеглят парите си от фондовете за устойчиво развитие, тъй като ентусиазмът от ESG политиките през последните няколко години намалява на фона на високи лихвени проценти, ниска възвръщаемост, рязък спад на фондовете от възобновяема енергия. Влияние оказват затегнати правила на Комисията за ценни книжа и борси и политическа реакция към зелените процеси. През изминалата година инвеститорите са изтеглили общо 14,2 милиарда долара от устойчиви фондове в САЩ в четири последователни тримесечия на нетни тегления. Tова показват данни на консултантската компания Morningstar, цитирани от изданието Oilprice.com.

Тъмен облак върху зелените акции

В световен мащаб фондовете за възобновяема енергия отбелязаха рекордно изтичане на пари през третото тримесечие на 2023 г., тъй като акциите на разработчиците и доставчиците на вятърна и слънчева енергия се сринаха на фона на нарастващи разходи, по-високи лихвени проценти и предизвикателства пред веригата за доставки.

Борсово търгуваните фондове за възобновяема енергия (Renewable energy exchange traded funds (ETF), проследяващи представянето на компаниите за чиста енергия, претърпяха общо 1,4 милиарда долара изходящи потоци през третото тримесечие. Това бе най-големият отлив на вложения виждан някога, сочат данни от LSEG Lipper, цитирани от агенция Ройтерс.

Рекордните изходящи потоци между юли и септември само частично компенсират нетните входящи вложения от 3,36 милиарда долара за първата половина на 2023 г., става ясно още от данните.

Перфектна буря от скок на разходите, забавяне на веригата за доставки, нарастващи лихвени проценти и ниски цени на електроенергията на търговете навредиха на компаниите, свързани с възобновяемите енергийни източници през последните месеци, коментират анализаторите.

"Над зелените акции е надвиснал тъмен облак", каза Мартин Франдсен, портфолио мениджър в Principal Asset Management, пред Financial Times миналия месец.

Инвеститорите изтеглят милиарди от фондовете за устойчиво развитие в САЩ

Не само неотдавнашният провал на акциите на възобновяемата енергия държи Уолстрийт далеч от устойчивите инвестиции. Високите лихвени проценти и политиците, насочени към вложения в устойчиво развитие, също са изиграли роля при решенията на инвеститорите, обясняват ръководители в индустрията и анализатори. Само през третото тримесечие на 2023 г. инвеститорите са изтеглили 2,7 милиарда долара от устойчиви фондове в САЩ, продължавайки тенденцията на нетни тегления, започнала през четвъртото тримесечие на 2022 г., сочат данните от Morningstar Direct.

"Въпреки че мотивите зад изтеглянето на капиталите не могат да бъдат напълно количествено определени, много фактори играят роля в този процес. Те включват повишаващи се цени на енергията, високи лихвени проценти, опасения относно грийнуошинга и политическата реакция", пише в анализ миналия месец Алиса Станкевич, асоцииран директор на изследванията за устойчивост към Morningstar.

Всички фондове в САЩ също отбелязаха изтегляния от пазара на зелени инвестиции през третото тримесечие на 2023 г. Но спадът в търсенето на устойчиви фондове беше по-рязък в сравнение с конвенционалните фондове, обясняват още от Morningstar.

В резултат на новото оттегляне на инвеститори покрай лошото представяне, активите в устойчиви фондове спаднаха обратно под границата от 298,8 милиарда долара в края на третото тримесечие. Това е спад със 17% спрямо рекордните 358,2 милиарда долара в края на 2021 г., но и възход от 10 % спрямо неотдавнашния минимум от 272,2 милиарда долара през третото тримесечие на 2022 г., става ясно още от данните на Morningstar.

Освен това, за първи път през третото тримесечие бяха затворени повече устойчиви фондове от броя на стартиралите такива. Работа започнаха три нови устойчиви фонда и един съществуващ фонд беше добавен към ландшафта на устойчивите фондове през третото тримесечие, докато 13 фонда от сектора бяха затворени окончателно. Други четири фонда се отдалечиха от ESG целите си, добавят от Morningstar.

Columbia Threadneedle, Hartford и BlackRock ликвидираха най-големите устойчиви фондове по отношение на активи през третото тримесечие.

В резултат на това общият брой на устойчивите отворени и борсово търгувани фондове в Съединените щати беше 661 в края на тримесечието.

След третото тримесечие списъкът на 12-те най-лошо представящи се ETF през октомври беше пълен с тематични фондове в областта на чистата енергия, според проучване на Morningstar Direct от началото на ноември. Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF, First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy UCITS ETF и Invesco Solar Energy UCITS ETF бяха най-големите губещи фондове отвъд океана.

Новите правила и политическата реакция обезсърчават инвеститорите в устойчивите политики

През последните месеци правилото на администрацията на Байдън, което позволява в плановете на пенсиониращите се служители да вземат предвид ESG факторите при инвестиционните си вложения, беше оспорено от ръководените от републиканците щати. Мениджърите на фондове казват, че правилото може да е повлияло на популярността на устойчивите фондове.

"Открихме, че търсенето на ESG инвестиции от страна на финансови специалисти, работещи с участници в пенсионни планове, е по-ограничено, отколкото очаквахме", каза Рон Райс, вицепрезидент по маркетинга в Pacific Financial, цитиран от The Wall Street Journal.

Освен това Комисията за ценни книжа и борси (SEC) засилва усилията си за борба с грийнуошинг измамите и действията по фалишо означаване на зелените политики като устойчиви. SEC актуализира през септември така нареченото правило за имената, изискващо 80% от портфолиото на фонда да съответства на актива, рекламиран с името му.

"Актуализираното правило ще се прилага не само за фондове, чиито имена предполагат фокус върху определени инвестиции, индустрии или географски региони, но също така и за фондове, чиито имена предполагат фокус върху инвестиции с определени характеристики. Това включва имена, предполагащи инвестиционен фокус върху фактори, свързани с околната среда, социалните въпроси и управлението (ESG), чрез имена като "устойчиви", "зелени" или "социално отговорни", каза председателят на SEC Гари Генслер.

В допълнение, устойчивото инвестиране в САЩ е критикувано от републиканските щати, най-вече Тексас, който казва, че стандартите за ESG вредят на американската енергийна индустрия и застрашават милиони работни места. Тексас забранява държавни договори и инвестиции с компании, които бойкотират енергийните компании.

В края на миналата година Министерството на финансите на Флорида заяви, че ще продаде активи на стойност 2 милиарда долара, управлявани от BlackRock, поради инвестирането в ESG политики на най-големия мениджър на фондови активи в света.

"Ако Лари или приятелите му от Уолстрийт искат да променят света - кандидатирайте се за поста", каза тогава главният финансов директор (CFO) на Флорида Джими Патронис. "Използването на нашите пари обаче за финансиране на проекта за социално инженерство на BlackRock не е нещо, за което Флорида някога е подписвала".

3e-news.net