Данъците в София няма да се вдигат през 2021-а. Това стана ясно от изказване на зам.-кмета на столицата по финансовите въпроси Дончо Барбалов в студиото на BTV.

Той подчерта, че има изоставане от плана за приходите на столицата от няколко милиона лева заради опростените по време на извънредното положение през март, април и май наеми и такси на бизнеса.

"Но за щастие основната част от приходите на общинската хазна идват от данъци върху имуществото, т.е. приходната част не се влияе от цикличността в икономиката", обясни Барбалов.

Наскоро той заяви, че бюджетът на столицата е израз на политиките, които се прилагат за развитието на града. С втората актуализация бяха насочени три основни политики - запазване на инвестициите в детски градини и ясли, допълнителни средства за градския транспорт и балансиране на бюджета на общината, както е по закон.

Зам.-кметът припомни, че с последната актуализация на бюджета на общината са отпуснати допълнителни средства за градския транспорт в размер на 4,6 млн. лева. От думите му стана още ясно, че за следващата година е предвидена голяма инвестиционна програма.