Производството на електроенергия от възобновяеми източници трябва да расте осем пъти по-бързо спрямо сегашните темпове, за да помогне за ограничаване на глобалното затопляне. Това е записано в нов доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), която препоръчва спешни действия, за да се справи светът с нарастващото търсене на електроенергия, което може да изисква обща инвестиция от 131 трлн. долара във възобновяеми източници до 2050 година.

Според Франческо Ла Камера, генералния директор на IRENA, "прозорецът на възможностите" за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата се затваря бързо.

"Последните тенденции показват, че разликата между това къде се намираме и къде трябва да бъдем не намалява, а се увеличава. Тръгваме в грешната посока ", каза Ла Камера, цитиран от The Guardian. "Нуждаем се от драстично ускоряване на енергийните преходи, за да направим значим обрат. Времето ще бъде най-важната променлива за измерване на нашите усилия", категоричен е експертът.

3е-news.net

В прогнозния доклад на агенцията се казва, че запазването на нивата на повишаващите се температури ще изисква електричеството да надмине изкопаемите горива като доминиращ източник на енергия преди 2050 г., като повечето икономики електрифицират транспорта и отоплението, за да помогнат за намаляване на въглеродните емисии.

Чистата електроенергия също ще бъде много търсена за производството на "зелен водород" за изгарянето му в тежката индустрия, където не е възможно директното електрифициране.

Нарастването на потреблението на електроенергия може да означава, че електрическата енергия ще съставлява малко над половината от цялата консумирана енергия до 2050 г., в сравнение с 21% през 2018 г. Изкопаемите горива представляват почти две трети от потреблението на енергия през последните години, но могат да бъдат намалени до 10% през 2050 г.

От IRENA смятат, че светът вече е преминал пиковото търсене на петрол преди срива на пазара за транспортни горива по време на пандемията на коронавируса. При природният газ потреблението трябва да достигне своя връх през следващите три години.

Сценарият на IRENA е в пълен контраст с бъдещето, моделирано от петролния и газов гигант Shell. Компанията прогнозира, че търсенето на газ ще продължи да се покачва най-рано до средата на 2030-те години, преди да започне да намалява. Агенцията очаква петролът да намалее до 4% от потреблението на енергия в света до 2050 г., газът да достигне връх през 2025 г., преди да падне до 6%, а въглищата да паднат до 2% в средата на века.