Въпреки политическата нестабилност, икономиката продължава да расте. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Мила Ненова при откриването на тридневния форум Automotive Forum Bulgaria 2024, който се провежда в иновационен форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк.

България е предпочитана страна за изследователска и развойна дейност, отбеляза Ненова, цитирана от БТА.

Имаме талантливи хора, много добри инженери и подготвени кадри, каза изпълнителният директор на БАИ и добави, че България е стабилна икономически държава, като растежът на БВП е постоянен през последните 15 години с изключение само на две.

Ненова изтъкна, че чуждестранните инвестиции растат, държавният дълг остава нисък, а бизнес инвеститорите търсят именно стабилност на икономиката. В същото време качеството на живота в България е доста добро.

Чуждестранните компании, които са инвестирали у нас в последните десет години, създават растеж на икономиката и те са посланици на България, защото когато една компания инвестира тук, тя убеждава своите партньори също да инвестират, отбеляза Ненова.

Директорът на БАИ посочи, че в момента страната ни е едно много добро място за инвестиции, като това се дължи и на стратегическото ни географско местоположение във време на войни на различни точки по света.

Ситуацията все още е обтегната и след ковид кризата, а е важно да се запазят пътищата за доставки. Сега е моментът България да привлече нови инвестиции, защото ние като сравнително нов член на ЕС сме привлекателна дестинация, даваме различни гаранции за сигурността и растежа. Всичко, което се произвежда в България, е с етикет произведено в ЕС, а това дава достъп до европейските и световните пазари, отбеляза още тя.

Основните акценти на форума, открит от Ненова, са пробивите и развитието на батерийните технологии, автоматизацията във фабриката на бъдещето, преходът към електрическа и автономна мобилност, изкуственият интелект за интелигентна мобилност, софтуерно-дефинираните превозни средства.