Държавата увеличава акционерното си участие в капитала на "София Тех Парк" с 20 млн. лв. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет.

"Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация. Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди. Затова на днешното правителствено заседание взехме решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на "София Тех Парк" с над 20 милиона лева. Средствата ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира. Българското правителството ще продължи да работи за модернизацията на страната. Ние сме една от осемте държави, в които ще бъдат изградени новите суперкомпютъри в ЕС", заяви премиерът Бойко Борисов.

България е първата държава в Източна Европа, която ще разполага с така наречения "суперкомпютър". Инвестицията е за близо 40 милиона лева.

Общо 8 европейски държави ще имат подобни съоръжения с голяма изчислителна мощ. Високоскоростната машина трябва подпомогне развитието на науката, автомобилостроенето и клиничните изпитвания във фармацията.

Европейската комисия реши да вложи 840 млн. евро в развитието на суперкомпютър, който да бъде сред първите три в света по възможности.

В момента най-бързият компютър на стария континент е 10 пъти по-бавен от най-бързия в света. През 2021 г. суперкомпютърът трябва да започне да функционира.