Данъчните операции на големите мултинационални компании могат скоро да станат обществено достояние, след като страните от ЕС днес проправиха пътя за приемането на нов закон за данъчна прозрачност, предаде ДПА.

По силата на така наречената отчетност по страни от мултинационалните компании ще се изисква да публикуват ключови финансови данни и данъчна информация къде са платили данъци и на каква стойност, допълва БТА.

"Със задоволство ще съобщя, че получихме много силна подкрепа от широко мнозинство страни членки", каза португалският министър на икономиката и цифровия преход Педру Сиза Виейра пред медиите след среща с колегите си от 26 страни.

ЕК предложи за първи път правилата през 2016 година, но механизмът остана в задънена улица години наред.

Предложението за новия закон срещна силна опозиция от Германия, която се аргументира, че подобно отчитане ще постави компаниите й в неравностойно положение в международен план.

Тъй като мнозинството от министрите от 27-те страни членки изразиха днес подкрепата си за въвеждането на закона за данъчна прозрачност, решението трябва да бъде прието в писмена форма.

Така ще се постави основата за преговори между Съвета на ЕС, Европейския парламент и ЕК.

Международната организация "Прозрачност без граници" приветства споразумението като важна крачка към по-голяма корпоративна данъчна прозрачност, но заяви,че предложението може да бъде подобрено.