Настоящото ръководство на Сметната палата обвини предишния председател Цветан Цветков, че е подписал "смущаваща спогодба" за изплащане на обезщетения на съсобствениците на сградата на институцията, която била неизгодна. По-късно самият Цветков отхвърли обвиненията и оправда действията си.   

Информацията за спогодбата беше изнесена на брифинг от изпълняващата правомощията на председател на Сметната палата до избора на нов Горица Грънчарова-Кожарева. На брифинга бяха представени факти и документи, свързани с работата на институцията от началото на годината до днес.

В Сметната палата бяха открити множество документи, от които става ясно, че бившият председател Цветан Цветков е сключил смущаващо неизгодна за институцията спогодба и договор за изкупуване на дялове от административната сграда на Сметната палата (СП), съобщиха от СП. Той е платил над 200 000 лв. на лица, водещи срещу СП дело за обезщетение поради неползване на техния дял от съсобствен имот - административната сграда на СП, а същевременно не е продължил друго дело, образувано по насрещен иск, предявен от Сметната палата срещу същите лица на стойност 4 000 000 лв. за подобрения, които те й дължат за извършен от нея ремонт на сградата. Тази сума е част от общо 11 500 000 лв., вложени в ремонтни дейности през 2005 г. Целта е била, ако СП бъде осъдена за обезщетение, а искът й за подобрния да бъде уважен, да се извърши прихващане.

Посочените лица по силата на реституция са били съсобственици на част от административната сграда на СП, като заради това са имали и защитавали своя интерес, в което не могат да бъдат упрекнати.

СП също е трябвало да защити интереса си, но не го е направила.

По предложение за спогодба и изкупуване на дела им, изходящо от съсобствениците, Цветков е платил сума над 800 хил. лв., за да придобие СП същия дял от административната сграда в София на ул. Екзарх Йосиф № 37.

В сумата е включена и увеличената стойност на дела им, в резултат на направените от палатата подобрения. За тези подобрения обаче не е продължил делото, водено от нея против тях. Това очевидно е ощетило СП, се казва в съобщението.

Ако воденото от Сметната палата дело срещу тези лица би продължило, резултатът можеше да бъде съвсем различен и СП нямаше да е поставена в неизгодно положение, като приблизителната щета за нея е около 2 800 000 лв.

За случая е сезирана прокуратурата, която трябва да прецени дали има данни за извършено престъпление.

В своя защита Цветан Цветков съобщи пред БТА, че има решение на Министерския съвет, с което се предоставят необходимите средства на Сметната палата, за да изплати обезщетения на съсобствениците на сградата на институцията.

Цветков обясни, че съвременната сграда на Сметната палата е построена върху имот, който е собственост на български граждани, които са емигрирали в Съединените американски щати през петдесетте години на миналия век. След 10 ноември 1989 г. по силата на Закона за реституцията собствениците претендирали да им се изплатят обезщетения, но след като държавата отказала да го направи и те не получили удовлетворение, завели дела, които се проточили 20 години.

"На финала съдът постанови, че тези граждани имат право на съсобственост на сградата около 6 процента, но те имаха претенции да им дадем тази собственост физически. Само че нека си представим в една публична сграда да настаним други хора. И тогава постигнахме споразумение с тях, че ще им изплатим дела", обясни Цветков и добави, че това е законова спогодба, а не "смущаваща", както я определя сегашното ръководство на институцията. Той уточни, че сключването на споразумението е съгласувано с Министерския съвет, Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Шест месеца мълчат и нищо не казват какво се случва в Сметната палата и днес дават брифинг, на който започват да сипят нелепи обвинения. Това са едни голословни твърдения", каза Цветков.