Разговаряме с Валери Вълчев, председател на Българската финтех асоциация за пазара, финтех екосистемата в България и възможностите да създадем първите си компании еднорози. Вълчев е съосновател на Paynetics, дружество за електронни пари, както и на революционните приложения Phyre и Phos. Phyre е дигитален портфейл за iOS и Android, който дава възможност да използвате през телефона всички банкови карти, които имате, както и карти за отстъпки. Потребителите могат да плащат на всеки безконтактен ПОС терминал по света само с телефона си. Phos пък играе роля на първи софтуерен терминал в света, който може да замести традиционните ПОС терминали.

Г-н Вълчев, мечта на новия премиер Кирил Петков е България скоро да има своята първа компания еднорог, а на представянето на доклада за развитието на финтех индустрията обявихте, че компания е на крачка от тази цел? Това и Ваша мечта за 2022 година ли е?

Това звучи като реален план за 2022 година.

Моята мечта е по-скоро да създадем екосистема в България,

която да произвежда компании, част от които да станат еднорози.

В България съм убеден, че ще излязат доста еднорози- компании, които за няколко години успеят да увеличат стойността си до 1 млрд. долара. Payhawk привлякоха сериозен капитал, малко преди нова година. Но има и много други компании, които още не са излезли в публичното пространство, предполагам че тази година потенциалът им ще се развие в пълна степен. Това, което ние направихме последните три години специално във финтех сектора е, че показахме, че е възможно в България да се създават финтех компании, които да тръгнат да завладяват целия свят. Финтех е много благодатна област, защото в България има много ресурси и кадри, навлязоха големи компании, най-вече в Payments сектора, но като цяло във финтех. Българите, които са бизнес и тех хора на ключови позиции натрупаха голям опит и в един момент идва времето да го използват в собствени начинания. Убеден съм , че основата за създаване на успешни и иновативни компании е положена.

Смятате ли, че това ще са преди всичко компании, които се занимават с Payments или има потенциал да се случи и в други направления на финтех сектора?

Това може да се случи във всеки сектор на финтех, но Payments определено е най-зрялата част от тази индустрия, ще се случи най-бързо, но съм убеден, че и в другите сектори ще имаме компании еднорози. Преди две или три години това звучеше като смела мечта, а сега просто е въпрос на планиране и организиране как да се случи, а не дали може да се случи.

Какви са необходимите стимули това да се случи и как трябва да се развие средата, за да може това да стане по-бързо?

От регулаторна гледна точка има какво да се желае, българският регулатор е прекалено стриктен в много отношения. Ако има промяна в някои от регулаторните изисквания, за които ние издаваме нашите становища, ще може много по-лесно да се прави този бизнес в България. Ако вземем за пример балтийските републики или Англия, всичко е направено така, че да се отпуснат тези компании да разгърнат напълно своя потенциал. Затова там има толкова много иновативни компании, там се случва тласъка на иновациите в момента в областта на финтех.

Не казвам, че няма правилно отношение в регулаторните органи, напротив, има, заслушват се в нашите препоръки и според мен съвсем скоро нещата ще се променят в позитивна посока.

Друго много важно нещо е финансирането, българските фондове стават много по-активни и адекватни, събират по-голямо финансиране. Това неминуемо ще ескалира още повече като има все по-добри и успешни примери.

Ние правим целенасочени стъпки в посока на образованието. Много е важно да се подготвят кадри, които са адекватни на новостите.

Другите неща, които трябва да се случат са много сериозна работа и адекватно действане по начертани планове и използване на опита от чужбина.

Според Вас създаването на регулаторния Sandbox ще стимулира ли допълнително процесите за тестване на такива компании?

Категорично. Регулаторният Sandbox всъщност ще даде възможност за едно опитно поле в наблюдавана среда, където да бъдат елиминирани грешки, но също така да се покаже как някои добри практики от чужбина могат да работят добре и в България. Това ще увеличи доверието на бизнеса в регулатора и ще стимулира повече компании да представят своите иновативни идеи пред регулатора. Така от своя страна държавата ще има по-ясна картина за потенциала на технологичните стартиращи компании и ще може да стимулира именно тези, които имат най-много възможности да се разраснат.

Какъв съвет бихте дали на стартиращите компании, които сега прохождат и се опитват да намерят най-подходящия източник на финансиране?

Много е важно както във всеки бизнес да се следват няколко основни стъпки. Ако създателите на тези компании ги следват, могат да стигнат до финансиране. Финансиране в България вече има, има много активни фондове, които финансират във финтех областта. На първо място е важно да се направи правилно планиране и да се следват правилните бизнес модели. Важно е да мислят за дистрибуцията, а не толкова за създаване на продукта. Ако знаят как да направят дистрибуцията дори с по-неразвит продукт в началото, могат да постигнат успехи. Ключът е в това да могат да правят растеж. Растежът се получава, когато знаят как да продават и са измислили продукт, който е търсен на пазара и който се продава лесно. Ако продуктът се продава, много лесно могат след това да се правят подобрения по продукта. Създателите трябва да са фокусирани изключително много, още преди да са създали продукта, върху това как ще работи дистрибуцията. Всички фондове ще харесат страшно много идеята им, ако проблемът с дистрибуцията е решен още на концептуално ниво.

В кризата финтех индустрията отбеляза значителни ръстове на приходите, на какво се дължи това? Каква беше изминалата година за Вашата компания Paynetics, за продуктите Phos и Phyre?

Кризата с Covid-19 ускори страшно бързо дигитализацията във финансовите услуги, защото изведнъж стана ясно, че пътуванията спират, контактите се ограничават и всичко трябва да се прави по новия начин. Докато преди убеждавахме, че това трябва да се случи, ситуацията с Covid-19 накара целия свят да изпита огромна нужда и дигитализацията се ускори.

Софтуерното приложение Phos вече е на почти всички континенти

В началото на кризата имахме много затруднения с това да правим нови партньорства. Всички съществуващи партньорства започнаха да работят много по-добре и да се увеличават обемите на бизнеса, но беше много трудно правенето на нови, защото не можехме да се виждаме с хората, а физическият контакт е много важен. Но след първата година на новата ситуация всички го приеха нормално и нещата се ускориха още повече.

Ние с Paynetics, Phyre и Phos имаме много добри ръстове на бизнеса. С Paynetics увеличихме приходите си от продажби шест пъти. С Phos направихме международни партньорства почти на всички континенти, имаме много силна възможност за американския пазар. Направихме сделка с една от най-големите компании на американския пазар Elavon и там ни очакват много големи възможности.

Всъщност най-силната причина да се случи дигитализацията във финтех е Covid.

Колкото и не добре да звучи, кризата ни помогна страшно много и се развиваме много успешно. Всъщност най-силната причина да се случи дигитализацията във финтех е Covid.

Докладът за развитието на финтех индустрията обаче показа и една друга тенденция, колкото и бурно да е развитието на финтех сектора, все още малко компании използват изкуствен интелект и блокчейн? На какво се дължи това?

Това са технологии, които тепърва набират сила и започват да търсят своето място. Все повече започват да се движат в посока да са mainstream. Има самостоятелен отрасъл във финтех - блокчейн, който се развива много бързо, но за да премине в цялостна основа на индустрията ще мине още много време. В тази посока има много възможности за развитие. Нямаме много български компании, които са на международния пазар, но вярвам, че и това може да се случи скоро. Nexo са много добър пример за лидер в технологиите свързани с блокчейн.

Кои са интересните събития и инициативи, които очаквате да се случат през тази година по отношение на асоциацията и компаниите, които управлявате?

Българската финтех асоциация ще успее да увеличи членската си маса значително през тази година. Компаниите в сектора виждат, че правим все повече смислени неща и проявяват интерес, ние представляваме 50% от всички фирми в сектора. Аз очаквам този процент да се качи на 65 на сто тази година, за да бъдем още по-силно представително тяло в сектора.

Три-четири компании ще направят фурор

в технологичния свят през 2022 година

Другото, което правим е, че подхождаме много по-професионално към управлението на асоциацията, работим ефективно с университетите. Тази година ще имаме няколко ключови събития, които ще обявим и много ще се радвам да имаме три-четири компании, които ще направят фурор в технологичния свят. Това ще бъде големият ни успех за следващата година.