Автомобилостроителните компании Форд (Ford), Хонда (Honda), Фолксваген (Volkswagen) и Бе Ем Ве (BMW) обявиха днес, че са подписали принципно споразумение с щата Калифорния за намаляване на емисиите с парников ефект на техните коли, заобикаляйки правителството на президента Доналд Тръмп, който пък иска да смекчи екологичните норми, предаде АФП и БТА.

Щатът Калифорния и автомобилните групи са водили тайно преговори по това споразумение, за да избегнат появата на повече или по-малко стриктни норми в различни части на САЩ. Тръмп анулира с идването си на власт по-строгите норми, приети в края на мандата на предшественика му Барак Обама, но Калифорния, която се ползва от десетилетия с автономия по този въпрос, бе обявила намерението си самостоятелно да кове закони в тази област.

Споразумението, което ще влезе в сила към 2026 година, предвижда средно годишно намаляване с 3,7 на сто на емисиите с парников ефект. Според в. "Вашингтон пост" през 2026 година новите модели коли ще трябва да могат да изминават с един галон гориво 50 мили вместо сегашните 37 мили, а това се равнява на 4,7 литра на 100 километра.

Това е принципно заявление, адресирано към федералното правителство, за да се направи опит то да бъде накарано да мине от пътя, по който е поело сега, към един по-конструктивен път, заяви в интервю за в. "Вашингтон пост" Мери Никълс, която отговаря за разпоредбите в Калифорния, свързани с околната среда.

Заложената цел в споразумението е малко под намалението на тези емисии (5 процента на година), което бе определил Барак Обама, отбелязва АФП.