Логично много анализатори свързаха появата на най-новия щам на коронавируса COVID-19, който Световната здравна организация (СЗО) кръсти на 15-та буква от гръцката азбука Омикрон, с митичния и философски черен лебед. Това е не само много рядко срещана птица, но като черен лебед се определя събитие, което се появява неочаквано и се характеризира с три особености: непредсказуемост, но с огромно въздействие върху света, и може да бъде обявено със задна дата, според философската концепция за черния лебед на американеца с ливански корени Насим Никълас Талеб, изложена в книгата му със същото заглавие.

Редно е да се уточни, че за пръв път като философско сравнение черният лебед се използва от римския поет Ювенал, който през I-II век пише в своите "Сатири": "Добрият човек е рядкост като черен лебед". Към днешна дата, обаче, вирусният черен лебед има и още една символна връзка - произхода на новия щам, който е Южна Африка, затова е черен.

Има ли връзка или е случайно съвпадение

но вирусният черен лебед излетя от Южна Африка на черния петък (26 ноември), за да срине световните капиталови пазари. Въпреки че, според различни източници, Омикрон e установен от вирусолози в Йоханесбург още през втората десетдневка на ноември, защото заразени в Азия и Европа с този щам са регистрирани преди СЗО да съобщи официално за неговата поява през четвъртата седмица на ноември.

Черният петък е голям пазарен ден в САЩ и е начало на коледното пазаруване, който е веднъж в годината и традиционно е след празника Деня на благодарността, който е почивен ден и се отбелязва всеки четвърти четвъртък през ноември, а на следващия ден търговците първо в САЩ, а по-късно и по целия свят обявяват огромни намаления, за да привлекат повече купувачи, които да изпразнят рафтовете, а търговците да спечелят от оборота чрез потребителско нашествие.

Все още знаем, че не знаем много за новия щам

"Все още не знаем много за новия щам, но това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И сме притеснени, защото многото мутации може да повлияят на поведението на самия вирус", каза д-р Мария Ван Керкхове, технически ръководител на СЗО за COVID-19, по време на онлайн разговор, който се излъчваше на живо от организацията на ООН в социалните мрежи миналия четвъртък, и всъщност това беше официалното съобщение за наличието на новия щам.

На този ден пазарните участници не показаха притеснение, но правителствата реагираха светкавично. Британските власти обявиха, че налагат ограничения за пътуване в Южна Африка. Същото сториха на другия ден в Чехия, Италия, по-късно и Европейският съюз заяви, че възнамерява да спре въздушните пътувания от региона.

"Пазарите бяха доста спокойни по отношение на пандемията, отчасти защото икономиките успяха да издържат на въздействието на мерките за селективна изолация. Но ще се сблъскаме с нови аварийни спирачки на въздушния транспорт, което пък ще има последици първо за цените на петрола, а след това и по цялата потребителска верига", прогнозира Крис Шиклуна, ръководител на отдела за икономически изследвания в британската банка Barclays пред "Ройтерс".

"Трябва да видим колко бързо се пренася тази зараза и дали е способна да пробие защитата на досегашните ваксини, това е изключително важно", каза Джайлс Коглан, главен валутен анализатор в лондонската брокерска компания HYCM. Той допуска проучването да се проточи няколко дни до седмица, докато учените имат повече и по-добра информация, а тогава и пазарите ще реагират по-адекватно.

Ключът е във ваксините

"Ключът е да разберем дали съществуващите ваксини остават ефективни срещу нови варианти или не. Несигурността относно COVID-19 може да принуди централните банки да останат по-предпазливи и да отложат планираните промени на паричните си политика (намаляване на обемите на програмите за изкупуване на активи и увеличаване на основните лихви)", уточни Джайлс Коглан.

Очакванията, обаче, не се оправдаха.

В петък пазарите по целия свят се сринаха

Американските борсови индекси потънаха: измерителят на 30-те на големи компании Dow Jones спадна с 2.53%, широкият S&P 500 изтри 2.27%, технологичният Nasdaq загуби 2.14%. На фона на притесненията за новия щам и липсата на конкретна информация за него, най-много се обезцениха акциите на авиокомпаниите и круизните оператори: Delta Air Lines Inc. (-8.3%), United Airlines Holdings Inc. (-9.6%), American Airlines Group Inc. (-8.8%), Carnival Corp.(- 11.1%), Royal Caribbean Group (-13.2%). Петролните компании поевтиняха след спада на цените на петрола: Exxon Mobil Corp. (-3.5%), Chevron Corp. (-2.3%).

Освен това, цената на ценните книжа на компаниите, чийто бизнес може да се възползва от нова вълна от карантинни ограничения, се повиши: Netflix Inc. (+1.1%), Zoom Video Communications (+5.7%), производителят на спортно оборудване Peloton Interactive Inc. (+3.4%).

В същото време цените на акциите на производителите на ваксини срещу COVID-19 Moderna Inc. и Pfizer Inc. скочи съответно с 21% и 6.1% в петък.

И тъй като информацията за новия щам COVID-19 измести на втори план "черния петък" - един от най-активните дни в годината за търговците на дребно, книжата на най-големите търговски вериги в света отчетоха загуби: Amazon.com Inc. (-2.1%), Walmart Inc. (1.2%) и Home Depot Inc. (-2.3%).

В Европа сривовете бяха още по-високи

От другата страна на Атлантическия океан, в Западна Европа, сривовете бяха дори и по-високи, отколкото на "Уолстирйт", което е логично, защото все още новият щам не е регистриран в САЩ, за разлика от Европа. Общият индекс на най-големите компании в региона STOXX 600 се понижи с 3.7% и достигна многомесечни дъна, а от националните измерители на "сините чипове" с най-голямо понижение беше испанският IBEX 35 (-5.1%), следван от френския САС 40 (-4.8%), италианския FTSE MIB (-4.5%), германския DAX (-4.1%) и британския FTSE 100 (-3.6%).

Най-големи загуби претърпяха акциите на компании от сектора на туризма, както и на въздушните превозвачи. Най-много се понижи цената на акциите на британския оператор на круизни кораби Carnival (-16.2%), на нискотарифната авиокомпания Wizz Air Holdings (-15.1%), на германския национален авиопревазвач Deutsche Lufthansa (-12.3%), дрегите две нискобюджетни авиокомпании Ryanair Holdings (-12.1%) и easyJet (-12.1%) и германския туроператор Dufry (-11.2%).

Лидерите на растежа миналия петък бяха книжата на компании от фармацията и здравеопазването, както и от технологичния сектор. Цената на акциите на швейцарския производител на оборудване за медицински лаборатории Tecan Group (+4.9%), веригата от аптеки Zur Rose Group (+8.4%), френската биотехнологична компания Sartorius Stedim Biotech (+7.1%), глобалната верига от лаборатории за медицински изследвания Eurofins Scientific (+7.9%). Цените на акциите на оператора за доставка на храна HelloFresh нараснаха с 5.1%, на веригата онлайн супермаркети Ocado Group спечелиха 4.6%, а на онлайн търговеца на дрехи Zalando се повишиха с 5.5%.

Още в понеделник (29 ноември)

привидно спокойствие се за върна на световните пазари

тъй като инвеститорите игнорираха паниката и решиха да не рискуват докато не получат повече подробности, за да оценят тежестта на варианта на коронавируса Омикронвърху световната икономика, позволявайки на очуканите от разгрома в петък фондови пазари да се възстановят частично и цените на петрола да се повишат.

Според британския Daily Express, реалният обрат на пазара е настъпил малко преди обед в понеделник, когато южноафрикански лекар, който е бил един от първите установил, че се е появили нов щам, каза, че симптомите досега са леки и заразените могат да се лекуват у дома. "Тази новина успокои инвеститорите, но акциите, особено в туристическия сектор, ще останат нестабилни поради нарушените маршрути, новите ограничения и цялостната несигурност", каза пред "Ройтерс" Сузана Стрийтър, старши анализатор по инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown, британска компания за финансови услуги, базирана в Бристол. Но все още не е ясно дали този щам причинява по-тежко състояние в сравнение с други варианти.

Но най-важно, според Daily Express, е да се установи колко заразен е новият щам и дали известните в момента ваксини са ефективни. Може да отнеме още няколко дни, за да се установи колко ефективни са настоящите ваксини срещу Омикрон, предупреди СЗО и заяви: "Все още не е ясно дали щамът Омикрон причинява по-тежко заболяване в сравнение с други варианти, включително най-тежкият засега Delta. В момента нямаме информация, че симптомите на щама Омикронса по някакъв начин по-различни от другите варианти.

Според южноафриканския лекар, името на който не се споменава по негово настояване, наличните предварителни данни показват, че броят на хоспитализираните в Южна Африка се увеличава, но това може да се дължи на нарасналия брой на заразените, а не на Омикрон.

Равносметката от понеделник показва, че пазарите в Западна Европа са на печалба, като основните борсови индекси затвориха с повишения между 0.2% за DAX и 0.9% за FTSE 100, а на "Уолстрийт" в Ню Йорк нарастването дори беше по-ускорено - от 0.68% при Dow Jones до 1.88% за Nasdaq. Сред най-печелившите бяха акциите на компаниите от секторите на авиацията и туризма, които в петък бяха сред най-спадащите, но все още не са изтрила напълно претърпените загуби само за едно пазарна сесия.

"В петък видяхме паника и разпродажби на фондовите пазари, докато понеделник беше ден за отдих", обобщи ситуацията на пазарите Айпек Озкардес, главен анализатор на шведската банкова група Swissquote Bank.

И докато не се появи нов пазарен дразнител

Шефът на американския производител на ваксини Moderna, цитиран в публикация на Financial Times предупреди, че съществуващите ваксини може да са неефективни срещу новия щам на Омикрон. И макар че това е само предположение, реакцията на пазара предполага, че инвеститорите приемат това предупреждениe много сериозно, защото фондовите пазари в Западна Европа спаднаха с над процент до обед във вторник. На изявлението на бизнесмена, обаче, трябва да се гледа с известен скептицизъм, тъй като неговата компания ще има пряка полза от новия вариант на COVID-19, предупреждава "Ройтерс".

Така че полетът на вирусния черен лебед засега е по-малко притеснителен, но изключително много зависим от всякакви информационни спекулации, свързани с новия щам Омикрон. И да не забравяме философската концепция за него, че е непредсказуем и всякакви обрати са възможни, особено докато СЗО не се произнесла официално за ефекта на щама Омикрон върху заразените и как му въздействат действащите ваксини срещу COVID-19.

Засега може да се доверим само на

прогнозата на Goldman Sachs за въздействието на Омикрон върху икономиката

Икономистите на американската банка предложиха четири сценария на потенциалното въздействие на новия щам върху на световния икономически растеж, с уточнението, че все още е твърде рано за окончателни прогнози, тъй като не е ясно как Омикрон ще се развива.

Негативен сценарий

Омикрон се предава по-бързо, отколкото предшественика му Delta. Това води до забавяне на глобалния икономически растеж през първото тримесечие до 2% спрямо предходното тримесечие, което е с около 2.5 процентни пункта под последната прогноза на Goldman. През цялата 2022 г. световната икономика ще продължи да расте с 4.2%, докато прогнозата за инфлацията е за ръст около 4 на сто.

Много негативен сценарий

Тежки последици за организма и слаб имунен отговор, което ще доведе до увеличаване на броя на хоспитализациите и на смъртните случаи спрямо Delta. Глобалният икономически растеж ще бъде по-силно засегнат, докато въздействието върху инфлацията ще е още по-високо, като ще се ускори до и над 6%.

Фалшива тревога

Щамът Омикрон се разпространява по-бавно от Delta и няма значителен ефект върху глобалния растеж и инфлацията.

Положителен сценарий

Омикрон ще бъде малко по-заразителен, но заболяването ще се понася по-леко от предшественика му. В този хипотетичен сценарий на "нормализиране",намаляване на тежестта върху глобалната здравна система би довело до растеж на световната икономика и инфлацията вероятно ще намалее до пандемичните равнища, тъй като търсенето и възстановяването на предлагането на стоки и труд ще нараства.

В заключение икономистите на Goldman Sachs казват, че това, което предстои да се случи, вероятно ще бъде продиктувано от това, което учените открият за новия щам на COVID-19, включително колко е устойчив на ваксини и колко по-преносим е от варианта Delta, който бушува през последните месеци, без да изпраща икономиката обратно в рецесия.