БСП ще настоява за 760 лв. минимална работна заплата (МРЗ) при актуализацията на бюджета за 2022 г., планирана за средата на година. Това заяви лидерът на социалистите, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред Nova News.

Парламентът вече прие на първо четене проектобюджета за настоящата година, като в него е заложено увеличение на МРЗ от 650 лв. на 710 лв. от 1 април.

Още при преговорите за съставяне на правителство, нашето предложение беше за 760 лв. минималната работна заплата. Стигнахме до съгласие за 710 лв., коментира Нинова. Смятаме, че МРЗ трябва да расте с още една стъпка, посочи още тя.

Нинова каза, че в Министерството на труда и социалната политика се разработват различни варианти за преизчисляването на всички пенсии с нов осигурителен доход при актуализацията на бюджета. Нинова посочи, че увеличението на доходите на гражданите е приоритет за правителството.

По повод критики на президента Румен Радев вицепремиерът увери, че кабинетът разбира тежестта на ситуацията с кризите, пред които е изправена страната. Нинова обаче смята, че на коалицията трябва да се даде по-голям толеранс за работа.