Европейската комисия е малко вероятно да започне процедура за нарушение срещу Италия във връзка с публичните ѝ финанси, но по всяка вероятност Брюксел ще поиска коригиране на тазгодишния бюджет. Това съобщава италианският в. La Repubblica, цитиран от Ройтерс.

Според изданието сред ръководството на Европейския съюз все още има различия по въпроса за това дали е необходимо да бъде санкционирана третата по големина икономика в еврозоната.

Някои от най-високопоставените лидери на блока обаче са против подобни мерки. На такова мнение са председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и еврокомисарят по въпросите на икономиката Пиер Московиси, според които не трябва да се прибягва до подобни действия поне до изборите за Европейски парламент на 26 май.

La Repubblica публикува новината, след като в сряда ЕС отправи ново остро предупреждение срещу италианските власти във връзка с дълга на страната и по-слабото ѝ производство, които създават рискове и за другите държави в региона.

В годишната си оценка за състоянието на страната от ЕК посочиха, че съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт - над два пъти по-високо от европейския лимит, не се очаква да намалее. Също така от Комисията отправят и критики за това, че с новия си бюджет правителството отменя някои "важни реформи".

Италия изпадна в рецесия в края на миналата година след две поредни тримесечия на икономически спад. Влошеното състояние на икономиката отново разпали опасенията за санкции от страна на ЕС, след като през декември Рим и Брюксел се споразумяха за тазгодишния бюджет на страната, чийто първоначален вариант притесни съюза заради високите стойности на дефицита и на прогнозирания икономически растеж.

Италия има един от най-високите държавни дългове в света. Рим е натрупал гигантски дълг от около 2,3 трилиона евро. Това е повече от 130% от икономическата продукция на страната.