Брекзит без сделка ще бъде огромно предизвикателство за икономиката на Ирландия и може да намали растежа й до едва 0,8 на сто догодина, предупреди централната банка на страната, цитирана от Ройтерс и БТА.

Бързорастящата ирландска икономика се оценява като най-уязвимата от Брекзит сред членките на ЕС заради тесните търговски връзки с Обединеното кралство и общата им сухопътна граница.

Прогнозата за 2020 г. в случай на Брекзит без споразумение на 31 октомври е близо до официалната прогноза на правителството за растеж от 0,7 на сто. За следващия период обаче централната банка е по-песимистична и очаква темп от 1,9 на сто през 2021 г. спрямо официалната прогноза за 2,5 на сто, както и увеличаване на безработицата до 6,9 на сто за две години спрямо 5,9 на сто, предвиждани от кабинета.

За две години страната може да загуби 73 000 работни места, предупреждава институцията в най-подробната си прогноза за евентуалните рискове, публикувана досега.

Според регулатора, ако излизането на Великобритания от ЕС без сделка бъде избегнато, икономиката на Ирландия ще нарасне с 4,3 на сто догодина и с 3,9 на сто през 2021 година.

За текущата година се очаква растеж от или малко под 5 на сто. Хаотичен Брекзит ще има негативен ефект върху потреблението, инвестициите, износа и вноса, което ще се прояви през 2020 година, когато се очаква четирите категории да се свият.

Банката приема плановете на правителството да позволи държавният бюджет да се върне към дефицит при Брекзит без сделка, посочи неин представител пред медиите. Това ще позволи на икономиката да поеме шока и ще подкрепи бизнеса, според експертите на централната банка.