Позицията на кабинета е, че за най-уязвимите групи от обществото, включително и пенсионерите, трябва трайно да повишаваме пенсиите, а не да разчитаме на временни добавки на определени празници. Това е обща позиция и не е дискутирана само сега, а и миналата година. Това заяви министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов в предаването "Лице в лице" по bTV.

В същото предаване депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров се изказа в същия смисъл: От 1 юли е предвидено увеличение на пенсиите с 11%, което е заложено в бюджета.

По-рано във вторник социалната и бюджетната парламентарни комисии предложиха промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с които да се уреди отпускането на великденски добавки от 75 лева за пенсионерите под линията на бедност (526 лв.). Промените са инициирани от ГЕРБ-СДС и ДПС. Според техните разчети мярката ще струва около 40 милиона лева и ще обхване 534 000 пенсионери.

Богданов смята за изключително важно най-уязвимите кръгове в обществото да получават достойни месечни доходи. "Беше необходимо, и то се случи в последните няколко години, да се увеличат значително пенсиите, включително средната в момента е над 700 лева. Това не е абсолютно достатъчно да се задоволят потребностите, но беше направено значително. В момента този тренд трябва да продължи, а не да се разчита само на помощи", категоричен е Богданов, цитиран от БТА.

В отговор министърът на финансите в оставка Асен Василев каза, че даването на добавки предизборно, били те коледни или великденски, е изключително порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи, каза той.

Тази изключително порочна практика се използва, за да се държат пенсиите ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават и те се увеличават, каза още Василев. Той подчерта, че позицията на МФ под негово управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократни помощи.

Подобни решения поставят под риск възможността за трайните увеличения, смята министърът на финансите в оставка.