Финансови министри от няколко латиноамерикански държави, а също от Европа и САЩ са се споразумели да си сътрудничат за установяването и конфискуването на приходите от корупция на членове на управляващия елит във Венецуела. Това съобщиха вчера двама служители от американското министерство на финансите, цитирани от Асошиейтед прес.

Според източниците, пожелали анонимност, договорката била постигната на среща в кулоарите на пролетния форум на МВФ във Вашингтон с участието на американския министър на финансите Стивън Мнучин и представители на Великобритания, Германия, Франция, Япония и водещите латиноамерикански държави.

Те също обсъдили възможностите за оказването на спешна хуманитарна и финансова помощ на Венецуела, вкл. значително опрощаване на външния дълг, в случай че режимът на социалиста президент Николас Мадуро бъде заменен от правителство, което държавите донори сметнат за легитимно и готово за икономически реформи.

По-рано тази седмица МВФ издаде прогноза, че през 2018 г. венецуелската икономика ще се свие с 15 на сто и ще навлезе в петата си година на рецесия, която вече надвишава по мащаби Великата депресия в САЩ от миналия век. Очаква се инфлацията във Венецуела тази година да достигне близо 14 хиляди процента.