Европейската комисия е разрешила не само препрограмиране на съществуващи оперативни програми, но и местенето на средства от една от оперативна програма в друга. Позволява се дори местенето на средства от фонд във фонд. Това стана ясно от думите на вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос относно политиката на правителството при преразпределение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 14 юли - 14 октомври 2020 г., предаде БТА.

"Това беше направено. България беше от държавите, която реагира най-бързо", каза Дончев.

Той подчерта, че близо 1 млрд. лв. са били препрограмирани в началото на пандемията, като акумулираният ресурс от всички останали оперативни програми е бил инвестиран в два инструмента - Оперативна програма "Операции и конкурентоспособност" и "Човешки ресурси". Те са имали за задача да посрещнат първите негативни ефекти от кризата, обясни той. Тук се включват и мерките за допълнителна защита на медицинския персонал, които продължават към момента и ще продължат и от началото на 2021-а.

"Едва ли 1000 лв. са достатъчни да се отплатят за труда на лекарите и медицинските сестри, но съм убеден, че това допълнително финансиране се оценява", заяви вицепремиерът.

В тези препрограмирани средства са включени и всички допълнителни мерки, свързани с продоволственото осигуряване на населението, добави Дончев.

За сметка на Оперативна програма "Региони в растеж" са били закупени целия спектър артикули от защитни облекла, медицинско оборудване, които са помогнали в първите месеци на пандемията, за да може болниците и медицинските сестри да бъдат по-подготвени.

"Освен това схемите за подкрепа на бизнеса са няколко - схемата за микропредприятия, за средни предприятия", добави Томислав Дончев.