Една пета от икономиката на страната е в сивия сектор, сочат последните данни на бизнеса. Точният процент е 20,9%, които се равнява на около 23 млрд. лв.

Данните показват, че най-сериозен е процентът на скритите пари в селското стопанство, строителството, леката промишленост и частните сервизи за ремонт на автомобили. Основните проблеми остават недекларирането на доходи и получаването на пари под масата. Статистиката отчита близо 40 на сто недекларирана заетост или ежегодни загуби за хазната от около 400 млн. лева, съобщава Нова тв.

За да се справят с проблема, работодателите предприемат спешни мерки, като ще предложат нормативни промени в закона.

"Виновните са двама, защото това е сделка между двама, но когато сме в дефицит на кадри - силната страна е работника. Стига се до там, че се източват социални фондове, фонда за безработица", обясни Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Тази година, до момента са извършени над 30 000 проверки, с над 32 000 нарушения. Голяма част от тях са свързани с нарушения, при заплащането на труд", обяснява Зорница Русинова, зам.- министър на труда и социалната политика.