Правителството одобри бившия шеф на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" генерал Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от правителствената информационна служба.

Той е бил предложен за поста от министъра на икономиката Емил Караниколов.

До сега длъжността председател на агенцията се изпълняваше от Петър Славчев Горновски. Към настоящия момент той е в невъзможност да извършва задълженията си за продължителен период от време, поради здравословни причини. За да се осигури нормалното функциониране на ДАМТН и да не се препятства дейността й, се налага до завръщането на титуляря да бъде определен временно изпълняващ функциите на председател.

Според запознати обаче рокадата е вследствие на конфлиста между партньорите в малката коалиция НФСБ и Атака.

Горновски  е от квотата на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и беше назначен по предложение на вицепремиера по икономическите въпроси Валери Симеонов. Това стана ясно в края на юли, когато при една от словестните престрелки между Сидеров и Симеонов, лидерът на "Атака" обяви, че след ходатайство на вицепремиера за шеф на ДАМТН е назначен негов човек в името на стабилността на коалицията.

Смяната става в момента, когато Горновски обикаляше страната за срещи с кметове и областни управители по повод създаването на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". В него трябва да влязат всички държавни и общински язовири, за които местната власт не може да се грижи. За аварийния ремонт на около 400 потенциално опасни язовира правителството спешно отпусна 500 млн. лв.

 

До момента Кирил Михайлов Войнов изпълнява длъжността заместник - председател на ДАМТН. Той притежава необходимото ниво на образование и професионална компетентност да изпълнява функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Предлаганата кандидатура е съобразена с изискванията на Закона за администрацията. 

Кирил Войнов  е роден на 10 декември 1950 г. в софийското село Дръмша. През 1970 г. завършва Школата за запасни офицери, а година по-късно вече е помощник-командир на взвод към Министерството на народната отбрана.

През 1975 г. започва работа като командир на взвод към Столичната служба за противопожарна охрана, която по това време е част от МВР.

От 1977 до 1981 г. специализира в Москва и завършва като инженер по пожарна техника и безопасност. В периода 1981 - 1985 г. е заместник началник-щаб на противопожарен батальон към служба "Противопожарна охрана", а от 1985 до 1992 г. е заместник началник-щаб на службата.

От 1992 до 1993 г. е заместник-декан на факултет "Противопожарна охрана" към ВИПОНД-МВР.

В периода 1994 - 2006 г. е директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Отстранен е през 2006 г. от тогавашният вътрешен министър Румен Петков по обвинения в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на дисциплината, но беше оправдан. Войнов твърдеше тогава, че е отстранен от поста под давление на тогавашния министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, заради противопоставянето на идеята ѝ пожарната да излезе от системата на МВР и да премине на нейно подчинение.

На местните избори през 2015 г. беше в листите на "Движение напред България" и кандидат за кмет на Костинброд. На парламентарните избори през 2009 г. Кирил Войнов беше мажоритарния кандидат на НДСВ за София-окръг.