Необходимо е да се решат проблемите със свлачищата, ремонтиране на пътищата до курортите и изграждането на паркинги в тях. Това е един от приоритетите, за чието осъществяване е необходима политическа воля, представяни по време на поредицата от срещи между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и представители на политическите сили, информират от БХРА.

По думите им предизвикателствата пред туристическия сектор са изложени от БХРА на всяка от политическите сили в папка с над 30 страници, в която са подробно разписани както съществуващите проблеми така и пътищата за тяхното решаване.

Сред свлачищата, които трябва да бъдат укрепени, за да се гарантира летния сезон, е свлачището в местност Траката, Варна. Активирането му ще доведе до преместването на маршрутите на трансферите през неугледни пътища, което не е добре за първото впечатление на пристигащите туристи, смятат от БХРА. Спешно трябва да бъде ремонтират и пътят между курорта Златни пясъци и Кранево.

Най-проблемно за осъществяване на успешен туристически сезон е свлачището на Кранево. Ако то пропадне, означава комплексите Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена да бъдат откъснати за румънските туристи, което би довело до сериозни загуби за хотелиерите, посочват от БХРА.

Според тях, ако се активират едновременно свлачищата на Траката и преди Кранево, това би откъснало и изолирали напълно Златни пясъци.

Свлачища се образуват и по пътя от светофара на Златни пясъци до "Ривиера".

Необходимо е и да бъде възстановен Панорамният път през Трифон Зарезан, който е най-прекият от Варна до Златни пясъци, посочват от БХРА.

От организацията сочат като проблем и липсата на достатъчно паркоместа в комплексите.