В петък Париж стана свидетел на вечеря за 470 милиарда долара. Буквално!

В петзвездния хотел-ресторант "Шевал блан" (Белия кон) се срещнаха Илон Мъск, чието богатство се оценява на 237 милиарда долара, и Бернар Арно, "струващ" 233 милиарда долара, съобщават "Блумбърг", "Форбс" и "Телеграф".

Двамата бяха придружени от семействата си, а Антоан, син на Бернар и негов потенциален наследник начело на империята Ел Ве Ем Еш (LVMH), запечата знаменателното събитие и качи снимката в "Инстаграм". Майката на Илон - Мей, също присъства на вечерята.

През последната години двамата постоянно разменят местата си начело на списъка на най-богатите хора в света. В момента Мъск води, но Арно е по петите му с амбиция отново да го изпревари.

Двамата милиардери си приличат в много неща, но в някои съществено се различават. Докато Мъск предпочита да върти империята си сам чрез доверени хора и сътрудници и да държи семейството засега встрани от бизнес делата, то и петте деца на Бернар Арно са включени в управлението на десетките компании, които са под шапката на Ел Ве Ем Аш.

А това потенциално разпалва амбициите на всички тях да наследят баща си на трона. Не че Бернар, който е на 74 години, възнамерява скоро да слезе от него.

В най-добри позиции засега изглежда 46-годишният Антоан, който заема официалната позиция на директор, отговарящ за комуникациите, имиджа и околната среда на шапката Ел Ве Ем Аш, както и вицепрезидент на "Кристиян Диор Ес Е" (Christian Dior SE) и член на борда на директорите на компанията майка, съобщава Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Той е бил след 2012 г. и главен изпълнителен директор на луксозната мъжка марка облекла и обувки "Берлути" (Berluti), както и президент от 2013 г. на италианската марка "Лоро Пиана" (Loro Piana), специализирана в производството на кашмирени изделия.

Завършил е бизнес университета "Инсеад" (INSEAD), известен като втората ковачница за управленски кадри в бизнеса и политиката след бизнес училището на Харвард, както и канадския бизнес университет "Аш Е СЕ Монреал" (HEC Montreal).

Експерти обаче твърдят, че ролята на Антоан на "пръв наследник" зависи от нещо на пръв поглед тривиално - позиционирането на Ел Ве Ем Аш като основен спонсор на Олимпийските игри в Париж догодина. Постигането на такава сделка би доказало бизнес способностите му и годността му да наследи баща си като президент и изпълнителен директор на "империята на лукса", когато Бернар реши да се оттегли, посочва Ройтерс.

Преговорите около спонсорството на Ел Ве Ем Аш се въртят около промоциите, отпускани от двете най-големи и известни марки под шапката на компанията - "Луи "Вюитон" (Louis Vuitton) и "Диор". Според запознати източници това би струвало на най-богатия французин около 150 милиона евро.

По думите на главния изпълнителен директор на Париж 2024 Тони Естанже сделката е договорена, остава само да бъде финализирана и официализирана. "Трябва време, но искаме да сме сигурни, че партньорството има смисъл и е добре балансирано", казва той. В рамките на сделката Антоан ще се опита да представи Ел Ве Ем Аш като пазител и защитник на френското наследство, но и същевременно ще се старае да не прекалява в употребата на бранда в твърде много лога, което би свалило цената му.

Преговорите вървят дискретно, но крайният резултат ще бъде публично оповестен и ще засили позициите на Антоан, ако изходът е добър за компанията. Но би могъл и да ги отслаби, ако не е желаният от неговия баща. А това би подхранило амбициите на другите наследниците.

Кои са те?

Най-реалният съперник на Антоан е 48-годишната му сестра Делфин, която през февруари стана президент и главен изпълнителен директор на "Кристиан Диор кутюр" (Christian Dior Couture). Преди това тя е била изпълнителен вицепрезидент на "Луи Вюитон", отговарящ за производството, както и заместник управляващ директор на "Кристиан Диор кутюр", член на борда на директорите на Ел Ве Ем Аш и на изпълнителния комитет на групата. Делфин е завършила френския бизнес университет Е Де Аш Е Се (EDHEC) и "Лъндън скул ъв економикс".

Специалистите по бизнес отношения оценяват на този етап като по-малки шансовете на другите три деца на Бернар.

31-годишният Александър е изпълнителен вицепрезидент в "Тифани" (Tiffany), отговарящ за производството и комуникациите. Преди това той е бил в продължение на четири години главен изпълнителен директор на производителя на куфари "Римова" (Rimowa). Има магистърска степен от френския "Екол политехник".

28-годишният Фредерик е главен изпълнителен директор на "Таг Йор" (Tag Heuer) от 2020 г., а преди това е бил директор за стратегиите и дигитализацията на марката, за която работи от 2017 г. И той е завършил "Екол политехник".

24-годишният Жан е директор в подразделението за часовници на "Луи Вюитон", отговарящ за маркетинга и развитието, от август 2021 г., когато постъпва на работа в компанията. Завършил е финансова математика в Масачузетския технологичен институт (МТИ) и инженерни науки в "Импириъл колидж" в Лондон.