Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от Българската банка за развитие /ББР/ с китайски финансови институции за развитие за българския бизнес през 2017г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в Първата среща на междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата "16+1", организирана от ББР в София, съобщи пресцентърът на МИ.

Във форума са участвали председателят на УС на Китайската банка за развитие Хуайбан Ху и представители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията.

Караниколов е посочил, че за осъществяването на успешни инфраструктурни и бизнес проекти основно значение има достъпът до финансиране и дал пример, че през 2017 г. ББР е сключила с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн. евро, като финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в транспорта, възобновяемите източници, строителството, промишлеността, земеделието и други сектори.

"През 2017 г. с ББР бе сключено и Споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим - Банката на Китай за финансиране на българския бизнес", е допълнил икономическият министър. По думите му в процес на преговори е осигуряването на още едно кредитно споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай - за втори път след това, което е сключено през 2016 г.

Министър Караниколов е изтъкнал, че създаването на Междубанковата асоциация между Китай и страните от Централна и Източна Европа през миналата година в Будапеща се е превърнало в едно ново измерение, което ще придаде по-голяма конкретика на политическите разговори, подпомагайки развитието на цялостната инфраструктура и реализацията на двустранни и многостранни проекти.

"Форматът "16+1" от инициативата "Един пояс, един път" вече има съществен принос за новата динамика в икономическите връзки, както и за засиления интерес на китайски компании към тази част на континента", е подчертал Караниколов и е допълнил, че България отдава важно значение на инициативата, като платформа за нови възможности за засилване на инвестиционното и търговското сътрудничество.

На форума ще бъдат подписани Програма за сътрудничество за периода 2018-2020 г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща, припомнят от МИ.