Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви началото на инициатива за икономическо сътрудничество на държавите от Северна и Южна Америка, съобщиха официални представители на администрацията във Вашингтон, цитирани от Ройтерс.

Планът е насочен към икономическото възстановяване чрез надграждане на съществуващите търговски споразумения между страните от Западното полукълбо.

Байдън ще представи инициативата по време на "Срещата на върха на Америките", която се провежда тази седмица в Лос Анджелис.

Инициативата "Сътрудничество между Америките за икономически просперитет" ще бъде насочена към пет основни области - привличане на инвестиции, изграждане на устойчиви институции, разкриването на "зелени работни места", сигурни вериги на доставки и укрепване на търговските връзки.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви по-рано, че няма да присъства на форума. Решението му е в знак на солидарност с Куба, Венецуела и Никарагуа, които не са поканени от САЩ да участват в "Срещата на върха на Америките".

"Не може да има среща на върха на Америките, ако в нея не участват всички страни на американския континент", заяви Обрадор.