Избирайки няколко министри, работили за една и съща консултантска компания във Вашингтон, Джо Байдън подхранва полемиката около система, която позволява на американски държавници да работят за лобисти между две влизания във властта.

Бъдещите началник на американската дипломация Тони Блинкън, директорка на американското разузнаване Аврил Хейнс и правителствена говорителка Джен Саки са работили за компанията WestExec Advisors.

Генерал Лойд Остин, избран от новоизбрания президент да управлява Министерството на отбраната, е не само съветник в WestExec, но и един от управляващите в инвестиционния фонд на тази компания - Pine Island Capital Partners.

Според американски медии новоизбраният президент демократ обмисля варианта друг консултант от WestExec, Дейвид Коен, да оглави главната американска разузнавателна агенция ЦРУ.

След четири години обвинения в конфликти на интереси срещу Доналд Тръмп, решението на Байдън да черпи кадри от тази частна консултантска компания, която има тесни връзки с отбранителната индустрия, предизвика критики.

"Сега правителството на Байдън и неговите кандидати трябва да покажат, че ще вземат целенасочени мерки за избягване на всякакви конфликти на интереси", заяви Ноа Букбайндър, директор на антикорупционната организация "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон".

След демонстрираното от Тръмп пренебрежение към етичните норми, "се надявам следващото правителство да си извлече поуки", добави той.

 Улица, символ на изпълнителната власт

Компанията WestExec е създадена през 2017 г. и в нея постъпват на работа бивши представители на правителството на Барак Обама след избирането на Доналд Тръмп за президент. Те предлагат "стратегически съвети" на фирми, желаещи да използват знанията им в областта на сигурността и отбраната.

Името й идва от бул. "Уест екзекютив", малка улица, затворена за движение, която отделя Белия дом от голямата сграда "Айзенхауер", където се помещават повечето служби на американската изпълнителна власт.

Някои виждат в практиките на тази фирма вид лобизъм, използване на мрежи на влияние за убеждаване на длъжностни лица и конгресмени да изменят закони в интерес на клиентите й.

Корупционни скандали в САЩ подтикнаха законодателите да наложат по-стриктни правила на лобистите, включително да обявят публично клиентите си.

Това обаче не се отнася за консултантските компании и техните служители, които не са длъжни да разкриват имената на клиентите си.

Специализираното списание "Американ проспект" и в. "Ню Йорк таймс" идентифицираха въпреки това някои от клиентите на WestExec, в това число производителя на дронове Shield AI, който има договори с Пентагона, Schmidt Futures, управляван от бившия шеф на Гугъл Ерик Шмид, а също така и израелската фирма Windward, специализирана в изкуствения интелект.

Инвестиционният фонд на WestExec, Pine Island, събра 283 милиона долара за инвестиции в дружества от отбранителната индустрия.

Тони Блинкън и Лойд Остин са ръководители на Pine Island.

Въпрос на прозрачност

Според Ричард Пейнтър, бивш юридически съветник в Белия дом, липсата на прозрачност на компаниите за стратегически съвети е реален проблем.

"Юридическите пролуки като тази се умножиха при управлението на Тръмп и трябва да изчезнат. Имената на клиентите трябва да бъдат разкрити, ако не на широката общественост, то поне на длъжностно лица, отговарящи за етиката", написа той в "Туитър".

"Трябва да се забрани на бивши клиенти на назначени от президента хора в правителството, които не се съгласят имената им да бъдат разкрити публично, да участват в срещи с тези политически назначения, щом те станат част от правителството. Без изключения", добави той.

Букбайндър подчерта, че новата популярност на консултантските компании, често предпочитани пред традиционните лобисти, "не е наистина еволюция към повече прозрачност".

Според него членовете на новото американско правителство трябва да разкрият активите си, да ги продадат и да си направят самоотвод при конфликт на интереси: "Ще наблюдаваме всичко това с внимание".

Превод БТА