Българската икономика има възможност да наема значителен брой от бежанците от Украйна, каза пред журналисти министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след среща с представители на работодателски организации и координационния център за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна.

Вече има конкретни заявки за повече от 150 000 работни места за бежанците от Украйна. По-рано беше заявено от работодателите, че българската икономика може да осигури работа на 200 000 души.

Хората пристигат у нас изключително шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим подслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да направят България свой дом, е да им се намери работа. Около 80 000 души от Украйна вече са влезли в нашата страна и около половината остават у нас, каза Даниел Лорер. Ние, като работодатели, ще следим тези хора да не отидат в сивия или още по-лошо в черния сектор на икономиката. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа, каза Добри Митрев, председател на БСК.

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, каза, че към Агенцията е създадена е интернет страница, където работодателите могат да подават заявки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които анкетират украинските граждани за квалификация и желание за работа. Има възможност за създаване на над 100 мобилни екипа сред украинските граждани.

Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите транспорт, високи технологии и комуникации, и други, посочи Лорер. Безработицата в страната е ниска и има глад за специалисти, посочи той. Информация за търсените специалности ще бъде обявена на страницата на Агенцията по заетостта.