България се оказа във фокуса на американските амбиции за разширяване на влиянието си в ядрената енергетика. Това става ясно от документ, разработен от администрацията на САЩ и озаглавен "Стратегическата визия на Отдела за ядрена енергия (NE) към Департамента по енергетика в САЩ".

В документа е записано, че през настоящата година САЩ имат за цел да си сътрудничат в международен план с пет държави по отношение на развитието на ядрената енергетика. Кои са конкретните държави в документа не се посочват, но интересите на САЩ в ядрената енергетика у нас са известни на специалистите и правителството. Другата държава, с която САЩ си сътрудничи усилено в ядрената сфера, е Украйна.

От доклада става ясно, че Отделът (NE) има за цел през 2021 да сключи допълнителни официални споразумения за сътрудничество с пет държави, които се стремят да разработят своите програми за ядрена енергия.

Да припомним, че такова споразумение бе подписано на 23 октомври между България и САЩ. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели.

Въпреки че в доклада не е записано конкретно, но е ясно, че американската компания "Уестингхаус", която от години се опитва да предложи доставки на ядрено гориво за реакторите на АЕЦ "Козлодуй", ще има активно присъствие. Още повече, че има подписано споразумение между атомната ни централа и американското дружество. Подобен вид гориво, обаче, не е лицензирано на територията на ЕС и никой не би желал българската атомна централа да бъде площадка за тестване на ядрени технологии и продукти, та били те и американски.

Въпросът е дали българските политици и правителството ще погледнат по-внимателно във внезапно активираното желание на САЩ за по-тясно сътрудничество в енергетиката.

Като направим разбор на последните изяви на представители на американския департамент и на посланик Херо Мустафа, включително внезапното й посещение в АЕЦ "Козлодуй", както и натискът за отказ от АЕЦ "Белене", желанието за сътрудничество в чувствителен сектор като ядрената енергетика все повече започва да прилича на намеса в националната ни сигурност и ядрената енергетика, които трябва да останат на управление от българските специалисти. Игри с атомните ни реактори не е допустима, особено след като в момента страната ни много разчита на тях за производството на нискоемисионна енергетиката, каквато толерира ЕС.

Двустранните споразумения позволяват на една страна да работи съвместно със САЩ за преследване на общи цели в развитието на ядрените технологии, е записано в стратегическия им документ. Така написано обаче енергийните експерти започват да питат дали говори за сътрудничество в енергийната сфера или разширяване на сферата на влияние на американските ядрени технологии и гориво.

3е-news.net