България води преговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проект за подмяна на автобусите, използвани в градския транспорт в цялата страна с електробуси. Това обяви финансовият министър Асен Василев, който присъства на представянето на годишните резултати на ЕИБ за дейността й в България, провело се в сряда, 28 февруари, в София, предаде БНТ.

Ако бъдат заменени класическите превозни средства с такива, захранвани с електроенергия, това би намалило в пъти разходите за поддръжката им, смята Василев.

Финансирането на този проект би се осъществило чрез създаването на фонд, от който общините ще могат да се възползват при определени условия.

Обемът на кредитите от Групата на Европейската инвестиционна банка (Групата на ЕИБ), която включва Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), за България през миналата година се е увеличил повече от два пъти и достига 1,11 милиарда евро.

Очаква се новите финансови средства, отпуснати от Групата на ЕИБ, да мобилизират инвестиции в размер на 5,4 млрд. евро и да допринесат за изграждането на технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика.

Финансирането от групата за България през 2023 г. възлиза на 1,17 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и това поставя страната сред трите водещи държави от ЕС според този показател, заедно с Естония и Румъния.