България заема 5-то място в Европа за живот на пенсионери, но с пенсии, изплащани извън нашата страна, показва проучване на испанския специализиран сайт movingtospain.

Страната ни има най-ниските цени за жилища и разходи за живот, като е на 4-то място по брой възрастното население над 65 години. Това сочи проучването, което беше коментирано днес в сутрешния блок на Nova News от икономиста доц. Щерю Ножаров от БСК и изпълнителния директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и бивш социален министър Ивайло Калфин.

Лидерите

Начело е Португалия, на второ място се нарежда Испания, а след нея - Италия и Гърция. В проучването като определящи фактори са взети предвид продължителността на живота, разходите за живот, цените на жилищата (в евро, британски лири, щатски долари), населението над 65-годишна възраст, безопасността, визовата достъпност, качеството на плажовете и здравеопазването, за де се определи най-добрата дестинация в Европа за пенсионерите.

В топ 10 влизат още Франция (6-та), Словения (7), Хърватия (8), Малта (9) и Ирландия (10).

1 Португалия - индекс 7,83 от 10 пункта (Най-добрата страна в Европа за пенсионерите)

Въз основа на индекс на сайта www.movingtospain.com най-добрата страна за живот на пенсионерите в Европа е Португалия с резултат за пенсиониране 7,83 от 10 пунтка. Португалия е безопасна страна с висок процент от населението на възраст на 65 и повече години. Предлага изобилие от слънчеви дни, качествени плажове, както и сравнително ниска цена на живот. Едно от многото неща, с които Португалия е известна, е виното и портвайна. Добавете грандиозните голф игрища и прекрасната природа и това е пълният пакет.

2. Испания - 7,31 пункта

Две държави си поделят второто място с резултат за пенсиониране 7,31 от 10. Нека първо да разгледаме Испания. Испания отдавна е любима дестинация за британските и американските пенсионери. Очакваната продължителност на живота в Испания е втората най-висока в Европа след Швейцария, благодарение на отличното и достъпно здравеопазване. А за запалените почитатели на плажовете, Испания е страната с повече места със Син флаг от всяка друга страна в света. Испанската виза за пенсионери извън ЕС се получава лесно.

2. Италия споделя второто място с Испания - 7,31 пункта

Не само, че италианците имат едно от най-високите очаквания за продължителност на живота в Европа, но също така е доказано, че е популярен избор за преселване на пенсионерите от всяка друга страна в Европа. Пенсионерите обичат Италия заради многото развлчения, които им предлагат Апенините. Класиката La Dolce Vita (сладък живот) е реалност за мнозина с качествената си храна, богата и древна култура и природна красота.

Икономистът доц. Щерю Ножаров от БСК посочи, че въпросната класация е по-скоро съвет към испанските пенсионери къде могат да прекарат остатъка от живота си най-добре и България е сред възможните дестинация заради ниските цени на жилищата и издръжката на живот, но не само. По думите на икономиска има и други интересни показатели, като брой на слънчевите дни в годината, брой качествени плажове, но в същото време има и средна продължителност на живот, както и степен на сигурност в държавата и качеството на медицинското обслужване.

Интересното в класацията е, че разходите за живот в България са близки до тези в Португалия, която е лидер, докато в Гърция са доста по-високи, подчерта икономистът. Освен това качеството на медицинското обслужване в Българя и Гърция е почти еднакво, макар че продължителността на живота в южната ни съседка е с 10 години повече, става ясно таблицата по-горе.

За отбелязване е, че по качество на морските плажове България отстъпва на всички включени в класацията държави, което по думите на доц. Ножаров е сигнал към българския туризъм за тяхното подобряване.

Икономистът от БСК смята, че икономиката ни догонва европейските нива, а пенсиите и доходите са функции на икономическия растеж. "Англосаксонският модел на пенсиите се финансира от данъците, а фирмите преценяват дали да плащат добавки. За България проблем е, че все повече пенсиите тежат на бюджета, затова са и сред най-ниските в ЕС. Делът на ниските пенсии в пенсионния фонд намалява. 60% от пенсионерите получават минимална пенсия", заяви икономистът.

По думите на доц. Ножараво, пенсиите са функция на качеството на образованието. "Качествените работни места са високотехнологични, за да има такива, трябва да имаме добро образование. Пенсионната ни система е деформирана, трябва да се реформира. Трите стълба трябва да се види как функционират, те са на различен принцип. Първият работи на солидарност, другите два са капиталови. Фонд "Пенсии" не може да се самоиздържа. Трансферът от държавния бюджет с натрупвания ще е 60% догодина", подчерта икономистът.

Според бившия социален министър Ивайло Калфин, тази класация не може да е валидна, ако пенсията се изплаща от България. "Ако чужда страна я изплаща, един пенсионер може да живее спокойно у нас. Пенсионерите у нас вземат минимални заплати заради ниските осигуровки, това налага значително подпомагане от държавата, пенсиите се плащат от НОИ. В Ирландия всеки получава минимална пенсия, а оттам нататък както всеки се е осигурявал в частни фондове. В Европа ниските пенсии осигуряват скромен начин на живот, но не е важно какъв е размерът, а за какво се харчи. В развитите държави пенсиите дори да са ниски, публичните услуги са на по-високо равнище, те помагат на възрастните да живеят нормално и да не харчат за това пенсиите си", обясни Калфин. Той допълни, че е възможно при пенсиониране човек да получава 70% от последната си заплата.