Рекордно високата инфлация се очакваше да ни доведе до края на ерата на ниски лихви. Но поради ред причини все още не сме прекрачили отвъд и цената на парите се запазва относително ниска. България трябваше заедно с Хърватия да въведе еврото през тази година. Но поради ред други причини влизането ни в най-мощния валутен съюз все още не е реализирано. Инвестирането в акции и дялове набира популярност у нас, като в последните 2 години БФБ направи доста, за да раздвижи капиталовия пазар. Но поради ред причини банковите депозити и инвестициите в недвижимост все още са двете най-предпочитани форми на натрупване на богатство за българското общество.

Много неща, от които зависи безшумното функциониране на банково-финансовата система и съответно цялата бизнес среда у нас, се променят. Често извън ярките прожектори. На прага на граничния период на идващите големи промени списание "Мениджър" ще проведе традиционния годишен банково-финансов форум "Бъдещето на парите", на който уважавани професионалисти и експерти с дългогодишен опит ще коментират, дебатират и прогнозират по актуални теми.

Събитието, което се провежда за шеста поредна година, ще се състои на 17 октомври 2023 г. в "Интер Експо център" София с начален час 9:30 ч. и е със свободен вход след регистрация, която може да направите тук >>>.

Тази година програмата е богата и включва пет дискусионни панела, в които среща ще си дадат представители на финансовите институции, държавата и бизнеса. Най-напред подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" Андрей Гюров ще направи встъпително слово и ще коментира новите регулации и технологични възможности в сферата на разплащанията, както и ролята на Централната банка по поддържане на паричния баланс.

В първия дискусионен панел "Голямата макроикономическа картина" гостите ще очертаят основните характеристики на глобалното парично предлагане в близкото бъдеще и каква политика трябва България да следва в тези икономически реалности.

Вторият панел е фокусиран над новите условия, при които бизнесът ще получава финансиране и как стремежът към по-високоефективна и щадяща природата икономика, на който Европа задава световния тон, ще променя начина, по който компаниите изготвят своите планове за развитие и отчитат резултатите от дейността си. Спазването на ESG нормите за управление, което обръща високо внимание на околната среда, общността и ефективността, вече оказва влияние на паричните потоци - като големите компании ще бъдат задължени да спазват редица нови изисквания, за да дават пример на останалата част от икономическата среда.

Голямата тема за влизането на България в еврозоната ще бъде обсъдена в третия панел. Очакваме министъра на икономиката Богдан Богданов да сподели подробности за начина, по който държавата ни се подготвя за този преход. Ще ви срещнем и с представители на хърватски компании,

които могат от първо лице да споделят какви са основните предизвикателства и как въвеждането на евро в началото на 2023 г. в тяхната държава се е отразила на бизнес средата там.

Финансовите технологии ще бъдат разгледани в четвъртия панел. Какво е дигитално евро и каква е ползата от него, колко бързо навлизат в България банковите услуги в мобилните ни смартфони, какво е отворено банкиране и кой може да го използва у нас - всичко това ще бъде формулирано и развито от експерти в областта.

В пети панел "Инвестиционни стратегии в развитие" отделяме ценно време и за инвестиционните стратегии днес и утре. Ще търсим отговори на въпросите как се осъществява баланс между риск и доходност в среда на висока инфлация и динамично променящи се условия, и какви са възможностите на инвеститорите от България за достъп до най-актуалните глобални инвестиционни пазари.

Накрая, но далеч не на последно място, даваме възможност за запознанства, разговори и дискусии в паузите на отделните панели, което е и сред най-ценните активи на събитията на списания "Мениджър" и позволява хора на ръководни позиции и сходни интереси да разширяват кръга си от партньори.

Шестото издание на банково-финансовия форум "Бъдещето на парите" е със свободен достъп след предварителна регистрация, която може да направите тук >>>.

Dir.bg е медиен партньор на събитието