Автомобилните заводи в Турция се очаква да подновят производство в края на април или началото на май, ако няма засилване на пандемията от коронавирус в страната, съобщава в."Дейли сабах".

Изданието се позовава на прогноза на Асоциацията на производителите на автомобили в Турция.

Председателят на Асоциацията на производителите на автомобили Хайдар Йенигюн е посочил пред в."Дюня", че автомобилостроителната индустрия в Турция разработва различни сценарии за това как да продължи производство в условията на падемията, която принуди почти целия сектор да спре временно работа.

Йенигюн е заявил, че заводите очакват постепенно да подновят производство в края на април или началото на май според оптимистичния сценарий. Той е отбелязал обаче, че на този етап е много трудно да се опише най-лошият сценарий.

Йенигюн е посочил, че заводите от бранша планират да въведат при завръщане на работа нови предпазни мерки като например поддъжане на дистанция от 1,5 метра между работниците на производствените линии. Той е изтъкнал, че преди възобновяване на производството автомобилостроителната индустрия в страната трябва да отстрани три основни проблема, отнасящи се до сигурността за здравето на работниците, нарушените вериги за доставка и резкия спад в търсенето на автомобили.

Според данни на асоциацията автомобилното производство в Турция е намаляло с 22 процента през март до 103 305 автомобила спрямо същия месец на миналата година. Спадът в производството е бил причинен основно от прекъсване в глобалните вериги за доставка, което е затруднило производителите в осигуряването на части за автомобилите.

От сектора очакват продажбите на вътрешния пазар през април да намалеят до 20 000-25 000 заради спада в търсенето спрямо 32 000 през същия месец на миналата година. Йенигюн е посочил обаче, че няма вероятност продажбите да спаднат до рекордно ниско ниво заради наличието на отложени продажби от последните две години. Според него може да има рязко увеличение в продажбите, след като пандемията отмине.