От днес автобусните превозвачи започват поетапно повишение на цените на билетите - както за градските, така и за междуселищните пътувания. Цената на билетчето в Благоевград поскъпва с 50 на сто.

Като причини от бранша посочват коронакризата, намаленият брой пътници и високите цени на горивата.

Автобусите на градския транспорт в много населени места са на метан или газ. Преди година метанът е струвал 1,34 лв. за кг., а сега цената е 2,85 лв. за кг. Това е увеличение над два пъти, или с над 112%. Дизелът преди година е бил 1,98 лв. за литър, а сега струва средно 2,83 лв., посочват от бранша.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи са разговаряли с министъра на транспорта Николай Събев и имат неговото одобрение за повишаване на цените, защото бюджетът не може да поеме цялата тази тежест и да компенсира загубите на превозвачите, стана ясно от думите на председателя на браншовата организация Магдалена Милтенова. Но ако има субсидии от държавната хазна повишението на цените няма да е шоково.

По думите й това повишение на цените за превоз, което ще е с до 50 процента и то на местата където това е възможно, няма да реши проблема и бизнеса ще продължи да изпитва трудности, заради високите цени на горивата и особено на метана.

"Знаете, че за междуселищните автобусни линии не беше гласуван бюджет в Закона за бюджета, така че ние нямаме никаква друга алтернатива в момента, освен да започнем поетапно увеличаване на цените. Не навсякъде цената на билетите ще бъде завишена, затова казвам, че това, най-вероятно, ще се случва поетапно. Ще продължим разговорите в тази посока с Министерство на транспорта, съответно финансите, за подпомагане на автобусните превози, междуселищни автобусни линии, защото там проблемът е още по-сериозен. Знаете, че там няма финансиране, така или иначе", каза Милтенова.

От бранша очакват подкрепа от държавата, за да може хората от населените места да имат осигурена транспортна услуга и повишението на цената за превоз да е минимално за пътниците.

Милтенова обяви, че от днес увеличението е факт в градския транспорт на Благоевград, където билетът за еднократно пътуване от 80 стотинки вече се е покачил на 1,20 лв. Запазени са обаче цените на абонаментните карти за пенсионери, ученици и студенти.

Управителят на фирмата, оперираща градските линии в Благоевград - Марио Богданов, заяви, че увеличението ще даде "глътка въздух" на бизнеса, но държавата трябва да предприеме и други мерки. "Едно 50-процентно увеличение на цената на билета не решава нищо. Ние обаче няма какво да направим, защото ако направим билета 2,50 лв. или 3 лв., както би било нормално спрямо цената на горивата, просто няма кого да возим", посочи той.

В Стара Загора, където дружеството е общинско, билетите също поскъпнаха от 1 януари 2022 г. - от 1 лв. на 1,30 лв.

През януари се обсъждаше и поскъпване на градския транспорт в Бургас, но общинските съветници стопираха промяната на цените. С 20% е увеличена цената на междуградската линия Гоце Делчев - София.

Повишения на цените ще има и в други населени места, ако бързо не бъдат осигурени компенсации за превозвачите от държавния бюджет.

Такова вече имаше в Стара Загора, където от 1 януари цената е нараснала с 30% - от 1 лв. на 1,30 лв.

Увеличението на цените в различните населени места ще бъда на база преговори между съответните превозвачи и общинските съвети.

"Където договорите с превозвачите са направени по начин, който не позволява увеличение на цената, колегите са готови да прекратят договорите и да сключат временни до провеждане на нови процедури, за да могат да увеличат цената на транспортната услуга", каза Милтенова.

И обясни, че законът за обществените поръчки дава възможност договорите да бъдат променени при възникване на обстоятелства, които възложителят не е могъл да предвиди. В тези случаи увеличението на цената не може да надхвърля с повече от 50 на сто стойността на основния договор.