Австрия заяви днес, че се противопоставя на плана на Европейската комисия да ограничи кешовите плащания до 10 000 евро, затвърждавайки славата си на една от европейските страни, най-силно привързани към наличните пари, предаде Ройтерс.

Кешът често влиза като тема в политическите дабати в Австрия, където крайнодясната Австрийска партия на свободата отдавна призовава за правото да се използват пари кеш да бъде закрепено в конституцията. Много ресторанти и барове не приемат картови плащания.

В периоди на криза като пандемията от коронавирус австрийците освен това възобновяват старата традиция за запасяване с налични пари.

През март миналата година те са изтеглили банкноти на обща стойност над 4 млрд. евро, които са прибрали у дома или в банкови сейфове, според австрийската централна банка.

На какво се противопоставя Австрия

Европейската комисия се готви да забрани разплащания в брой на стойност 10 000 евро или повече като част от новите мерки срещу изпирането на пари. За това се разбра през месец май от интервю на Мeйрийд Макгинес, комисар за финансовите услуги, дадено за германското издание "Зюддойче цайтунг".

"Прането на пари отрови икономическата система: парите идват от престъпни дейности и се вливат в легалния икономически цикъл", отсече Макгинес.

На това, че проучванията потвърждават нежеланието на повечето хора в ЕС да преминат към общество, в което транзакциите не се осъществяват с пари в брой, Макгинес отговори: "Уважаваме, че гражданите харесват парите и не искат да се отърват от тях. Говорим за горна граница от 10 000 евро. Носенето на толкова много пари в джобовете е наистина трудно. Повечето хора не го правят."

Понастоящем някои държави членки имат тавани за плащания в брой, вариращи от 500 евро в Гърция до 15 000 евро в Полша. Както е известно българското законодателство поставя строги правила, които ограничават извършването на плащания в брой на суми над 10 000 лева.

Австрийците, като германците

"От Австрия идва силно "да" за борба с прането на пари и финансирането на тероризма и също толкова силно "не" на атаките срещу парите кеш", заяви консервативният министър на финансите Гернот Блюмел.

Само в Кипър и Германия хората плащат повече в налични пари, отколкото в Австрия, допълни той.

Илюзия е да се мисли, че ограничаването на кешовите плащания ще намали престъпността, подчерта Блюмел.

Според него по-важно е да се регулират криптовалутите.

"Кешът дава на хората усещане за сигурност, независимост и свобода. Искаме да запазим тази свобода за хората", каза министърът.

Финансовото министерство е възложило да се проведе анкета сред австрийците за възгледите им за наличните пари, чийто резултати също бяха публикувани днес. Близо половината от анкетираните - 47 процента - са скептични за ограничаването на кешовите плащания, докато 35 процента посочват, че биха приветствали подобна мярка. Други 19 процента не са решили. Допитването е обхванало 1000 души и е извършено от социологическа агенция Юник рисърч (Unique Research).

Какво е намислила ЕК

Лимитът за парични средства за компании и частни лица е сред мерките, които Европейската комисия трябва да приеме този месец - отговаряйки на засилената борба в ЕС срещу мръсните пари и финансирането на тероризма.

Плановете включват формиране на орган на ЕС за борба с финансовата престъпност с правомощия за наблюдение на начините, по който банките прилагат политиките срещу прането на пари (AML - Anti-money laundering).

Целта е да се подпомогне откриването и докладването на подозрителна дейност, включително предикатни престъпления (Престъпление, чрез което незаконно се придобиват имущество или финансови средства, които впоследствие се легализират чрез банкови операции, влагане в бизнес и др., с цел да се затрудни установяването на произхода им.), която може да е свързана с пране на пари и финансиране на тероризъм, като измама с ценни книжа и манипулиране на пазара.

Дискусията се води в момент, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) прави първи стъпки към въвеждането на цифрова версия на еврото.