За да преодолее последиците от пожарите в Австралия, правителството удължава срока на туристически визи с право на работа, информира ДПА.

Пътуващите самостоятелно туристи и други пътешественици могат да останат още шест месеца, ако заетостта им включва почистване и възстановяване на районите засегнати от пожари.

Обикновено туристите с туристическа виза с право на работа могат да останат само шест месеца. Ако работата им обаче включва помощ за възстановяване от пожарите, сега вече могат да останат при един и същи работодател една година.

Туристите с удължени туристически визи с право на работа ще строят жилища и ферми, ще разчистват изгорели територия, ще възстановяват пътища и железопътни линии, уточни правителството.

Ще идват като туристи, а ще си отиват като приятели завинаги, посочи в съобщение министърът за управление при кризи Дейвид Лителпрауд.

Повечето хора, които идват в Австралия с туристически визи с право на работа са заети в хотели или ферми. Според министерството на вътрешните работи през финансовата 2018-2019 година са дадени над 200 000 такива визи.