Европейските авиокомпании ще рискуват и ще направят всичко възможно, за да насърчат пътниците да правят резервации за летните месеци, но не могат да гарантират, че всичките им полети ще бъдат изпълнени, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Официално всичко върви добре - резервациите са отворени, рекламите хвалят нови маршрути до слънчеви дестинации за хората, които дълго време бяха затворени по домовете си заради пандемията, компаниите предлагат оферти със 70 до 100 процента по-ниски от лятото на 2019 година.

Пандемията спря от движение по-голямата част от самолетите на дълги разстояния и засега изглежда, че шефовете на авиопревозвачите в обозримо бъдеще ще залагат на полети в границите на Европа. Браншът призовава правителствата да уеднаквят правилата за пътуване - цел, за чието постигане има още много работа, отбелязва АФП.

Третото тримесечие е ключово за повечето европейски авиопревозвачи, каза миналата седмица главният изпълнителен директор на Ер Франс- Ка Ел Ем (Air France - KLM) Бенжамен Смит на пресконференция, организирана от асоциацията Авиолинии за Европа.

Той добави, че всички имат интерес секторът отново да заработи на 1 юли.

Тази цел подкрепя и евромисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, който призовава вътрешноевропейският здравен паспорт да бъде готов преди лятото, за да може летният туристически сезон да бъде спасен.

Надяваме се на по-добри резултати, отколкото през 2020 година въпреки здравната криза. През лятото имахме 40-45 процента от обичайния брой преди пандемията, припомни шефът на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването - Евроконтрол (Eurocontrol) Eймaн Бренан.

Възстановяването на въздушния трафик е неразривно свързано с успеха на програмите за ваксиниране, предупреди шефът на изиДжет (easyJеt) Йохан Лундгрен.

Секторът не може да се възстанови "на мига", допълни генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Александър дьо Жуниак.