Моята препоръка е мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да приключи на 30 юни и повече да не се активира, освен ако няма друга ковид вълна. Това каза в минутите за парламентарен контрол Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Той отговори на въпрос на народнаия представител Николина Ангелкова относно финансови мерки за подпомагане на физическите и юридическите лица, заети в сектор "Туризъм".

Няма предпоставка да се активира тази мярка, тя продължава да работи три месеца след края на епидемиологичната обстановка и пандемията. Както знаем, сега заболеваемостта е доста по-ниска, няма драматични ограничителни мерки към туризма. Най-вероятно през април-май-юни няма да има почти никакви ограничителни мерки, ако се запази тази епидемиологична обстановка. Мярката 60/40 си е свършила работата за високите цени на енергията не са само за туристически бизнес, а за всички бизнеси, каза Василев.

Финансовият министър припомни, че в средата на годината се чака нова актуализация на бюджета, която трябва да разпредели още средства за компенсации в сектор туризъм.