Бюджетът за 2023 г. е изпълним в този му вид, успяхме да защитим голяма част от мерките, които са свързани със събирането на приходите, а разходната част е съвсем разумно направена. Това каза в предаването "На фокус" по NOVA министърът на финансите Асен Василев.

Със сигурност не е бюджет тип "затягане на коланите", но е един съвсем нормален бюджет, в който всяка сфера е финансирана, добави министърът. Общо около 250 млн. лв. допълнително са отделени за увеличение на заплати в различни сектори, каза Василев.

Въпросът не е дали бюджетът е раздут, или не. Въпросът е какво получаваме насреща. Давам ви пример - вдигаме заплатите в МВР с 10%, даваме 150 млн. лв. повече. Какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери в селата? Ще получим ли патрули? Ще получим ли по-добро опазване на сигурността, така че да не се продават наркотици по дискотеките и около училищата? Ще получим ли по-добра сигурност? И тъй като на тези въпроси не беше отговорено, в проекта на бюджет не фигурираха тези средства за МВР. Парламентът е решил, че въпреки че няма отговор на тези въпроси, те са готови да дадат допълнително средства на системата на МВР, посочи финансовият министър.

Финансовият министър подчерта, че бюджетът е в рамките на 3-процентния дефицит и заложени са всички основни политики. Заложени са над 8 млрд. за капиталови разходи. Подкрепени са всички сфери, в това число, въпреки че има някои брожения и в сферата на културата, заяви Василев. По думите му бюджетът за култура не е намален, напротив, по-висок е спрямо 2022 г.

През 2021 г. бюджетът за култура беше 240 млн. лв. За 2022 г. им дадохме 340 млн. лв., което беше драстично увеличение. Те не успяха да ги използват и върнаха 40 млн. лв. обратно. Тази година са предвидени 357 млн. лв., обясни Василев. "Но както винаги съм казвал: "пари в торба не се дават". Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват", коментира още финансовият министър.

"Нашата култура, в голямата си степен, като институция е от последните години на тоталитаризма, където се даваха едни пари безотчетно, за да може всичко да е спокойно и да се словославят управляващите. Субсидирането е на делегирана бройка и квадратен метър, а не е има ли танцови състави, колко човека са посетили библиотеката и какво е свършено. Може да взима пари и без дейност, защото има квадратни метри. Това не е нормално и трябва да се смени", обясни Василев. Според него миналата година Фондът за култура е заработил много добре.

Финансовият министър заяви още, че служебното правителство не е започнало предоговарянето на някои клаузи по Плана за възстановяване и устойчивост. Няма нищо ново, договорено с Брюксел, на базата на решението на парламента. И сега ние трябва в много кратки срокове - август и септември - да приключим това предоговаряне. Освен това имаше ненаписани закони. Сега тепърва Законът за енергетиката, който е един от основните закони за второто плащане по Плана за възстановяване, излиза на обществено обсъждане, добави Василев.

В бюджета е предвидено, че второто плащане по Плана трябва да дойде до края на годината, което означава, че до края на септември трябва да бъде прието законодателството, посочи още министърът.

Извън темата за бюджета - за смяната на датата на националния ни празник, той коментира, че по-обединяващ празник от 24 май няма. И отрече да има политическа сделка с ГЕРБ, като настоя, че това са предложения, за които се търси подкрепа. За промени в конституцията трябват 160 гласа и той смята, че за промяна на националния празник такава вече има. 

Съпредседателят на ПП определи политическото сътрудничество с ГЕРБ като "изключително трудно". "Имаме изключителни различия по голяма част от въпросите, но има осъзнаване и от двете страни, че за Шенген и еврозона, макар и трудно, трябва да се работи по някакъв начин. Не мисля, че парче хартия може да реши каквото и да е", заяви Василев.

С ДПС също се работело трудно. "Те не подкрепиха бюджета на първо четене в комисия и го подкрепиха в зала в последния момент, на второ четене подкрепиха само част от законите. Имаме разделено общество, с разделени интереси, и всяка група и защитава определени интереси. Не е скучно, не е предварително написано, но е здравословно. Започнаха решенията да се вземат реално в НС, колкото и да е трудно. Това е начинът да тръгне обществото напред", заключи финансовият министър Асен Василев.