Аржентина днес официално стана първата страна в света, която одобри употребата на сухоустойчива генномодифицирана пшеница (ГМО), предаде Ройтерс.

Тази пшеница обаче не може да бъде продавана преди Бразилия, която е основният купувач на аржентинска пшеница, да одобри вноса на продукта, се посочва в резолюцията, публикувана в официалния държавен вестник.

Трансгенната пшеница ЕйчБи 4 (HB4), разработена от Биосерес (Bioceres) и френската Флоримон Депре (Florimond Desprez), е устойчива към засушавания и хербицида натриев глюфозинат, се посочва във вестника.

Все още няма страни, които да са одобрили вноса на ГМО пшеницата, поради което аржентинските фермери нямат много стимули за засаждане на новата разновидност.

Екологичните групи предупредиха, че все още не се знае достатъчно за ГМО културите, които се обработват с препарати,унищожаващи плевели като натриев глюфозинат.

Не е известно дали консумацията им е безопасна за хората.

Миналата година 45 процента от 11,3 милиона тона пшеница, изнесени от Аржентина, са отишли в съседна Бразилия, която все още не е коментирала перспективата за одобряване на купуването на ЕйчБи 4 пшеница.

Дори зелена светлина от Бразилия няма да ускори незабавното пускане на пазара на новата технология от Биосерес, преди тя да получи одобрение от други пазари, каза пред Ройтерс главният изпълнителен директор на компанията Федерико Труко.