От началото на епидемията от коронавирус държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на самонаетите и неформалните работници - голяма част от тях са представители на творците - актьори, преводачи, художници на свободна практика.

Това са посочили на среща с вицепрезидента Илияна Йотова от ръководството на Синдиката на самонаетите и неформалните работници,съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Около 800 хил. са самонаетите и неформалните работници у нас.

"Самонаетите лица останаха без доходи, включително и наетите в надомна работа. Само 10 процента от тях са получили обезщетение за безработица, тъй като нямат трудови договори", е посочила Виолета Златева, председател на синдиката.

На реакцията на държавната администрация, че искат да се възползват от благата на системата, от синдиката посочват, че не бягат от регулации, дори искат да има държавна регулация за този вид работници и те да бъдат признати.

Вицепрезидентът Йотова е отбелязала, че потенциалът на тези хора е огромен и държавата трябва да изясни и засили статута им на работници.

"Необходими са неотложни мерки, с които да бъдат подкрепени тези работници, за да могат да преживеят зимата в тази извънредна ситуация", е посочила Илияна Йотова.

За да могат да се идентифицират тези хора и да се следи тяхната дейност, от синдиката предлагат създаването на регистър на всички самонаети и неформални работници, диференциран по професии.

Като неотложна мярка синдикатът предлага помощ от 320 лв. за всеки, който се е регистрирал като такъв работник - сумата е изчислена на базата на средния доход, който те получават.

Сред обсъдените мерки са били и облекчен достъп до кредити, осигуряване на поръчки от държавата, изпълнение на обещанието за изкупуване от държавата на продукцията им.